E-servisi

Centralni e-registar matičnih knjiga u Pošti Srbije

Za svih 175 gradova i opština u Srbiji od 9. maja je omogućen pristup Centralnom registru matičnih knjiga, koji je pohranjen u JP PTT saobraćaja „Srbija”, rekao je u Kraljevu generalni direktor Pošte Srbije Goran Ćirić.

„Ovo je vrlo značajan iskorak u pojednostavljivanju procedure izdavanja ličnih dokumenata. Znamo da smo do sada morali da po izvod iz matične knjige rođenih idemo u mesto rođenja roditelja. Sada ovaj izvod možete dobiti u bilo kojem mestu u Srbiji”, rekao je Ćirić.

On je pojasnio da će sertifikovani matičari moći da uđu u centralnu bazu podataka i na osnovu toga izdaju tražena dokumenta. Međutim, najnerazvijenije opštine u Srbiji nisu ni kadrovski ni tehnički spremne da koriste ovu novu uslugu, pa će Pošta Srbije pokloniti tridesetak programa za pristup centralnom registru matičnih knjiga i za izdavanje izvoda.

Ćirić je naglasio da je ovaj projekat realizovan u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu. U okviru posete Kraljevu, generalni direktor Ćirić je obišao dve porodice radnika PTT-a kojima je preduzeće, nakon zemljotresa, sagradilo montažne kuće, kao i „SOS dečje selo”.

Leave a Reply