E-servisi

Čiplić uručio 40 laptop računara učenicima romske nacionalnosti

Ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije Svetozar Čiplić uručio je danas povodom Svetskog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila, četrdeset laptop računara najuspešnijim učenicima romske nacionalnosti viših razreda osnovnih i srednjih škola.

Čiplić je na svečanosti, održanoj u Palati Srbija, naveo da je cilj ove akcije otklanjanje predrasuda i netačnih uverenja da su Romi neobrazovani.

On je podsetio na to da je Ministarstvo i prošle godine povodom Svetskog dana Roma dodelilo računare najboljim romskim đacima, i istakao da romska zajednica ima problema, ali da se ona transformisala i da je sada neophodno da društvo stvori pravu sliku o njima.

Ministar je poručio dobitnicima računara da oni predstavljaju “romsku elitu”.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava raspisalo je konkurs za dodelu 40 laptop računara najuspešnijim učenicima romske nacionalnosti viših razreda osnovnih i učenicima srednjih škola, na koji se prijavilo 115 kandidata.

Svi dobitnici imaju odličan uspeh u dosadašnjem školovanju, a među njima ima i učenika sa nagradama.

Na prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine, doneta je odluka da se 8. april obeležava kao Svetski dan Roma kako bi se ukazalo na njihov težak položaj i da bi se podstakle države u kojima Romi žive da obrate posebnu pažnju na unapređenje njihovog položaja.

Leave a Reply