E-servisi

Dalji razvoj elektronske uprave

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić ocenila je danas da će dalji razvoj elektronske uprave direktno uticati na smanjenje korupcije.

Matić je na predstavljanju Dilojtovog globalnog istraživanja “Trendovi u telekomunikacijama u 2011. godini” navela da elektronska uprava za Srbiju ima izuzetan značaj zbog toga što je kod nas korupcija jedan od velikih problema, koji smanjuje konkurentnost privrede i atraktivnost za investitore.

Ona je objasnila da u tom pogledu elektronska uprava donosi brzo i efikasno rešenje zato što se izbegava kontakt sa ljudima i što procesi postaju automatski, pri čemu se podiže i transparentnost i informisanost svih onih koji treba da obave neku transakciju sa državom.

Vlada Srbije je već naložila svim svojim organima da u prvoj polovini ove godine uspostave tačnost informacija na svojim sajtovima, rekla je Matić i dodala da je plan resornog ministarstva da se donese zakon koji će to naložiti svima koji obavljaju javna ovlašćenja.

Srbija se ističe u korišćenju društvenih mreža i ima približno 2,5 miliona korisnika “Fejsbuka”, saopštila je ona, uz napomenu da broj tih korisnika raste i pokriva veliki generacijski opseg.

Kada je reč o starijim generacijama, naša zemlja, kako je istakla, zaostaje u primeni svih tehnologija, zbog čega će resorno ministarstvo raditi na tome da stariji od 35 godina počnu da što više koriste nove tehnologije.

One thought on “Dalji razvoj elektronske uprave

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Jos da se razvije i programira jedan univerzalni elektronski uprvni sever i svi problemi korupcije bili bi sigurno reseni, kao u naucnoj fantastici.

    Starije generacije bi lako nadoknadile zaostajanje u primeni ovih savremenih tehnologija kada bi lekari mogli da vrse operacije i slicne intervencije na daljinu putem Interneta. Ali, i to je jos samo naucna fantastika.

Leave a Reply