tv
E-servisi

Digitalizacija do 2015.

Potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić govoreći o procesu digitalizacije televizije u Srbiji rekao je za TV B92 da ako stvar gledamo “lege artis”, onda RRA, na predlog Ministarstva kulture, treba da raspiše konkurs za dodelu slobodne frekvencije nekadašnje TV Avala.

Međutim, ako gledamo benefit, ako gledamo šta to donosi, a šta donosi prodaja i ubiranje digitalne dividende za državne prihode, onda je nesumnjivo da je sve u korist toga da ne idemo na raspodelu ovih frekvencija, već da slobodnu frekvencu koristimo za proces digitalizacije, rekao je Ljajić.

tv

Ministar Ljajić je naglasio da ne želi da utiče na RRA i podsetio da je ministarstvo na čijem je čelu, nebrojeno puta ponovilo da bi korišćenje nekadašnje Avaline frekvencije donelo više koristi državi nego novim emiterima.
Ministar kaže i da je u prethodnih godinu dana nadoknađeno mnogo stvari zbog kojih je kasnio postupak digitalizacije.

Donet je plan namene, plan raspodele i plan pokrivanja, a u planu je i da do kraja avgusta 2013. bude završen plan prelaska sa analognog na digitalno emitovanje, što će vlada na prvoj sednici usvojiti.

Počeli su građevinski radovi na objektima i repetitorima koji su porušeni tokom NATO bombardovanja.

Mi do 17. juna 2015. godine moramo ovaj proces da završimo kako znamo i umemo, kaže Ljajić i dodaje da će u protivnom Srbija biti analogna mrlja u digitalnom okruženju sa velikim problemima koji mogu da nastanu sa emitovanjem signala na našoj teritoriji.

 

One thought on “Digitalizacija do 2015.

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Jos da Ministarstvo donese Pravilnik o izmeni Pravilnika o utvrđivanju Plana raspodele frekvencija/lokacija za terestričke analogne FM i TV radiodifuzne stanice za teritoriju Republike Srbije, a narocito Aneks 4 – plan raspodele frekvencija/lokacija za potrebe formiranja Inicijalne mreže za testiranje emitovanja digitalnog televizijskog signala (http://www.ratel.rs/upload/documents/javne_rasprave/Izmena_plana_raspodele_210313/Aneks%204.pdf), pa da se prosiri Inicijalna mreza, u skladu sa tackom 3. Odlukom o izmenama Strategije za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Republici Srbiji (http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Strategije/Odluka%20o%20izmeni%20startegije%20za%20ASO%20SG26-13.pdf).

Leave a Reply