E-servisi

Digitalne slike sačuvale ono što je vatra uništila u Hilandaru

Digitalne slike napravljene u projektu Arhitektonskog fakulteta pri univerzitetu Oklend, na Novom Zelandu, sad su među retkim podsećanjima na ono što je umnogome u velikom požaru uništeno u srpskom srednjevekovnom manastiru Hilandar, javlja Tanjug.

Jedno od svetskih kulturnih dobara, pravoslavni manastir na Svetoj gori star preko osam vekova, izgubio je u požaru u četvrtak 2. marta gotovo polovinu zdanja u svom velikom kompleksu, dok su vatri odoleli samo najdeblji zidovi.

Hilandar je tokom proteklih 200 godina bio mesto čestih istraživanja zvog svoje zadivljujuće arhitekture i bogate kolekcije slika, skulptura, vezova, keramike, dokumenata, biblioteka i muzičkih rukopisa, pa je o njemu napisano mnogo knjiga i još više članaka.

Arhitektonski fakultet iz Oklenda uspostavio je s manastirom plodnu istraživačku i obrazovnu saradnju i posle višednevnog boravka njegovih saradnika na Hilandaru 2001. godine nastao je jedinstven interaktivni digitalni model manastira zasnovan na rotirajućim panoramama (virtualna stvarnost), koje je uradio fotograf Brajen Donovan.

Na Svetoj gori je, inače, zabranjeno korišćenje tehnologije pokretnih slika, pa su filmovi ili video kasete o regionu retki. No, šef projekta i predavač na Oklendu Majkl Milojević i Donovan su prošlog septembra u Hilandaru napravili dodatne snimke koji su cilindričniji i više sferski.

Obogaćeni projekat Panorame Hilandara je već prikazan na Novom Zelandu, u Velingtonu i Oklendu, kao i u kanadskim gradovima Kalgariju i Torontu.

Kako piše list “Novozelandske novosti” iz Oklenda, te predstave od 360 stepeni su razvijene u interaktivne CD-romove, od kojih je u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu dobijen interaktivni digitalni model manastira koji će biti predstavljen u junu u Zavodu za zaštitu kulturnih spomenika u Beogradu.

Arhitektu Milojevića, Srbina rođenog u Kanadi koji je poslednjih 10 godina živeo na Novom Zelandu, otac je odveo u Hilandar prvi put je kad je imao 18 godina i tek što se upisao na studije arhitekture.

“Knjige ne mogu da sadrže sve ono što smo mi predstavili, jer nam novi medij omogućava nizanje slika”, kazao je Milojević za “Novozelandske vesti”. Prema njegovim rečima, odmah posle požara na Svetoj gori javio mu se saradnik iz Beograda, konzervator manastira i profesor Arhitektonskog fakulteta Mirko Kovačević koji je ocenio da sada Hilandarske panorame opstajavaju kao zadivljujući dokument prošlosti.

U međuvremenu se Milojević, koji je radio na antičkim iskopinama u Iraku, Kartagini i bivšoj Jugoslaviji, sprema za novi projekat – dokumentovanje manastira Dečani na Kosovu i Metohiji.

Leave a Reply