E-servisi

Do kraja 2013. godine informatizacija svih službi primarne zdravstvene zaštite

Pomoćnik ministra zdravlja u Vladi Republike Srbije Petar Bulat najavio je danas da resorno ministarstvo namerava da do 2015. godine informatizuje celokupan zdravstveni sistem Srbije, što će imati i značajne ekonomske efekte.

Bulat je na konferenciji za novinare, održanoj povodom informatizacije Doma zdravlja Novi Sad, naveo da će to omogućiti da se mnogo bolje prati zdravstveni sistem u našoj zemlji.

Informatizacija kompletnog zdravstvenog sistema u Srbiji, kako je istakao, doneće brojne benefite kako zdravstvenim radnicima, tako i pacijentima, a ekonomski efekat biće veliki, imajući u vidu značajno smanjenje troškova u zdravstvu.

Koordinator za razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija projekta DILS Nada Teodosijević je saopštila da će do kraja naredne godine biti završena informatizacija svih službi primarne zdravstvene zaštite u Srbiji, i napomenula da će se taj proces kasnije intenzivirati u sekundarnoj i tercijalnoj zaštiti.

Teodosijević je naglasila da je u svrhu informatizacije primarnog sistema zdravstvene zaštite u Srbiji Ministarstvo zdravlja nabavilo 5.000 računara.

Ona je navela da je u okviru projekta resornog ministarstva „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou“ – DILS, koji se finansira iz kredita Svetske banke, Domu zdravlja Novi Sad isporučena računarska oprema, instalirana lokalna informatička mreža i obezbeđena sredstva za unapređenje postojećeg softvera u vrednosti od 120.000 evra.

Direktor Doma zdravlja Novi Sad Života Lazarević naveo je da ta zdravstvena ustanova danas ima najveću i najkvalitetniju informatičku mrežu u celom zdravstvenom sistemu Srbije.

Lazarević je istakao da bi bez informatičkog sistema rad ovog doma zdravlja bio otežan jer kroz 34 objekta te ustanove dnevno prođe više od 8.000 pacijenata, ili tri miliona na godišnjem nivou.

Prema njegovim rečima, od 15. juna ta zdravstvena ustanova počeće sa zakazivanjem pregleda za Dečju bolnicu za teritoriju čitave Vojvodine.

U okviru projekta DILS Domu zdravlja Novi Sad je isporučeno 100 personalnih računara, 50 štampača, tri bar-kod čitača i 70 čitača kartica, instalirana je lokalna informatička mreža (LAN i WAN) i obezbeđena sredstva za unapređenje postojećeg softvera, kao i obuku osoblja.

Nabavka računarske opreme deo je aktivnosti resornog ministarstva na informatizaciji sistema zdravstvene zaštite Srbije u skladu sa implementacijom dokumenta e-Zdravlje 2015 (Program rada, razvoja i organizacije integrisanog informacionog zdravstvenog sistema).

Leave a Reply