E-servisi

Do kraja 2014. godine potpuno umrežen sistem matičnih knjiga

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Republike Srbije Milan Marković uručio je danas rešenja o dodeli 158 računara i ostale tehničke opreme predsednicima 34 nerazvijene opštine u Srbiji.

Marković je nakon uručivanja rešenja u Palati Srbija naveo da je ukupna vrednost računarske opreme sedam miliona dinara i dodao da je ovo jedna u nizu aktivnosti čiji je cilj da do kraja naredne godine bude umreženo približno 1.500 centara matičnih područja.

To će biti najšira informatička mreža u Srbiji koja je ikada postojala, a omogućiće da elektronski sistem matičnih knjiga do kraja 2014. godine bude potpuno u funkciji, rekao je ministar.

Na taj način građani će biti u prilici da dokumenta dobijaju putem elektronske pošte, pri čemu će uvođenjem elektronskog vođenja matičnih knjiga biti ostvarene značajne uštede za građane i celo društvo.

Marković je objasnio da će državni organi, po zahtevu građana, pribavljati njihova dokumenta iz sistema, koji ispunjava najviše standarde kada je reč o zaštiti podataka o ličnosti, jer dokumentima u elektronskoj formi pristup imaju samo ovlašćena lica.

Prema njegovim rečima, svaki pristup tim dokumentima beležiće vreme trajanja i ime i prezime osobe koja im je pristupila.

Prema novom Zakonu o matičnim knjigama, sve lokalne samouprave imaju rok da do 2014. godine matične knjige prevedu u elektronski oblik i sve podatke unesu u Centralni registar za vođenje matičnih knjiga.

Leave a Reply