E-servisi

Efikasnost policije u borbi protiv visokotehnološkog kriminala

Prvi potpredsednik-zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je usklađivanje domaćeg sa zakonodavstvom Evropske unije u oblasti zaštite intelektualne svojine, na čemu se intenzivno radi, značajno za nastavak evropskih integracija Srbije.

Dačić je nakon sastanka sa generalnim direktorom Svetske organizacije za intelektualnu svojinu Frensisom Garijem istakao da je policija postigla značajne rezultate na tom polju i da je formirala posebne jedinice za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Prvi potpredsednik Vlade je ukazao na to da se Ministarstvo unutrašnjih poslova efikasno bori protiv piraterije i krivotvorenja, kao i da najveći deo krivotvorene robe dolazi iz Turske i Kine.

Kao primer mera koje preduzima srpska policija, on je naveo zaplenu krivotvorene tekstilne robe čija je vrednost veća od 600.000 evra, koja je došla iz Turske.

Dačić je naglasio da Srbija usklađuje domaće zakonodavstvo sa evropskim standardima u oblasti zaštite intelektualne svojine i dodao da će to pitanje biti važno i prilikom ispunjavanja uslova za prijem u EU.

On je ocenio da današnja odluka ministara spoljnih poslova zemalja EU o deblokadi procesa kandidature za članstvo u Uniji predstavlja pozitivnu vest i dodao da je naša zemlja spremna da odgovori na sve upitnike Evropske komisije.

Gari je ukazao na to da je potrebno jačati svest u društvu o zaštiti intelektualne svojine, i istakao da postaje sve teže zaštititi intelektualnu svojinu, poput muzike i naučnih otkrića.

Leave a Reply