E-servisi

Elektronska komunikacija države sa građanima kao zakonska obaveza

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu u Vladi Republike Srbije Milan Marković izjavio je danas da je usvajanjem Predloga zakona o izmeni i dopuni Zakona o državnoj upravi po prvi put kao zakonska norma ustanovljena elektronska komunikacija čiji je cilj da građanima uštedi novac i vreme.

Marković je na konferenciji za novinare održanoj nakon sednice Vlade objasnio da ovaj zakon sada izričito nameće državnim organima kao obavezu da, u skladu sa pravilima o elektronskom poslovanju, građanima elektronskim putem izdaju sva dokumenta koja su u posedu države, kao što su izvodi iz matičnih knjiga, državljanstva i slično, bez obzira na grad ili opštinu u kojoj se ta dokumenta vode.

Na taj način se u našoj zemlji po prvi put kao zakonska norma ustanovljava elektronska komunikacija, čiji je cilj ušteda novca i vremena građanima, ponovio je ministar.

On je saopštio da je Vlada na današnjoj sednici donela Zaključak o vraćanju matičnih knjiga (rođenih, venčanih i umrlih) koje su preuzete radi prepisivanja saglasno Zakonu o državnim matičnim knjigama, a koje su bile u vlasništvu crkava i verskih zajednica.

Marković je podsetio na to da je usvajanje ovog zaključka usledilo nakon dogovora o vraćanju svih matičnih knjiga koje je država 1946. godine uzela od crkve i verskih zajednica zbog prepisivanja, koji su nedavno postigli predsednik Vlade Mirko Cvetković i patrijarh Irinej.

Među tim matičnim knjigama, kako je objasnio, ima i onih iz 18. i 19. veka, a SPC i verske zajednice će biti u obavezi da ih čuvaju u skladu sa Zakonom o kulturnom blagu.

Vlada je danas usvojila i Uredbu o kancelarijskom poslovanju, koja po prvi put u našoj zemlji omogućava da se zahtevi Poreskoj upravi šalju elektronskim putem, ukazao je ministar.

Marković je uputio apel svim obveznicima u Leskovcu, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i u opštini Stari grad u Beogradu da svoje poreske prijave dostave elektronskim putem, jer će na taj način uštedeti vreme i novac.

Takođe, kako je dodao, time će biti omogućeno i praćenje razvoja ove aplikacije, kao i rezultata primene njenih savremenih rešenja u praksi.

Ministar je najavio da je planirano da do sredine 2011. godine sva komunikacija sa Poreskom upravom bude ostvarivana elektronskim putem.

Prema njegovim rečima, na osnovu novog zakona o trgovini, o kome će se Vlada izjasniti na narednoj sednici, tržišna inspekcija za sve ulične prodavce i prodavce van prodajnog mesta preći će iz republičke u lokalnu nadležnost.

U toku je i obuka komunalnih policajaca, tako da se može očekivati da nakon uspostavljanja komunalne policije i primene novog zakona o trgovini bude mnogo više reda na ulicama Beograda i drugih gradova i opština u Srbiji, zaključio je Marković.

One thought on “Elektronska komunikacija države sa građanima kao zakonska obaveza

  1. Predrag Supurovic

    Ako ovo uspeju da sprovedu u delo biće to ozbiljan korak napred.

    Nažalost, ne čuh od ministra da li će omogućiti i elektronsko plaćanje taksi, poreza i ostalog, pošto još uvek država prima samo i isključivo gotovinu. Čak ni platne kartice ne prolaze.

Leave a Reply