E-servisi

Elektronska lupa za slepe i slabovide

Elektronsku lupu za skeniranje i glasno čitanje tekstova, Udruženju slepih i slabovidih danas su na korišćenje predali gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i predsednik Skupštine Grada Slavko Parać. Vrednost skenera je 300.000 dinara, a kupljen je od dela sredstava prikupljenih na prošlogodišnjem Gradonačelnikovom humanitarnom balu.

Vučinić je istakao da mu je drago što se pomažu organizacije koje brinu o ljudima kojima je pomoć potrebna, koji žele i imaju kapacitete da se uključe u društveni život, ali zbog nedostatka koji imaju moraju to da rade sa specijalnom opremom i uz pomoć Grada i zajednice.

– Čestitam Udruženju na upornosti u radu i na rezultatima koje postiže. Nadam se da ćemo u nekom narednom periodu naći rešenje da ove prostorije zamenimo za neke druge, koje će biti u prizemlju i dostupnije ljudima koji ovde svakodnevno dolaze po pomoć, da se druže, konsultuju ili uče. Verujem da će ovaj kompjuter i oprema biti od koristi mladim ljudima koji imaju problem sa vidom, da pročitaju nešto što čitaju njihovi vršnjaci i da to bude jedan korak više da članove ovog udruženja uključimo u normalne životne aktivnosti, naglasio je Vučinić.

Sekretar Udruženja slepih i slabovidih Sava Papić rekao je da Udruženje ima 720 članova u šest opština, od čega je osamnaestoro dece u procesu edukacije za korišćenje elektronske lupe, koja se, inače, prilagođava svakom detetu tako da svako dete prema svom oštećenju podešava veličinu, boju slova i brzinu kretanja teksta.

– Mislim da će jedan skener moći da zadovolji potrebe naše dece, od prvog razreda osnovne, pa do četvrtog razreda srednje škole, smatra Papić.

Leave a Reply