E-servisi

Elektronska uprava značajna za privredu

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je danas da je uvođenje elektronske uprave u Srbiji veoma značajno za privredu i proces evropskih integracija zemlje.

Jasna Matić i Deniz de Hauer

Matić je, u Klubu poslanika na otvaranju radionice o elektronskoj upravi, u organizaciji Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Vlade Republike Srbije i Federalne javne službe za elektronske servise Belgije, rekla da će elektronska uprava omogućiti građanima i privredi da se sa administracijom posluje lako, efikasno, uz manje troškove, visok nivo transparentnosti i smanjenu korupciju.

Ona je navela da je skup organizovan radi razmene iskustava sa belgijskim stručnjacima, kao i da Srbija treba da obezbedi građanima i privredi sve pogodnosti kao u zemljama Evropske unije (EU).

Danas je i datum kada Belgija obeležava početak predsedavanja Evropskom unijom tako da je to za nas odličan znak, rekla je ministar za telekomunikacije i informaciono društvo.

Matić je navela da je Belgija jedan od pionira elektronske uprave i da je svoju elektronsku upravu zasnovala na sličnim elementima kao u Srbiji, odnosno ličnim kartama sa čipom i elektronskim sertifikatom.

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo je kazala da je juče na sednici Vlade usvojena Strategija za razvoj informacionog društva Srbije do 2020. godine, u skladu sa evropskim standardima, podsetivši da je EU “digitalnu agendu” postavila kao jedan od sedam prioriteta za razvoj Evrope u narednih 10 godina.

Ambasador Belgije u Srbiji Deniz de Hauer je kazala da građani Belgije imaju velike koristi od elektronske uprave, jer se mnogo toga može završiti od kuće, uz manje troškove.

Leave a Reply