E-servisi

Elektronske PISA testove omogućila Fondacija Telenor

Ministarstvo prosvete i nauke Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da približno 1.000 đaka u 50 škola u Srbiji tokom maja rešava probne PISA testove u okviru najvećeg međunarodnog istraživanja u oblasti obrazovanja koje se održava svake tri godine, a čiji bi rezultati trebalo da doprinesu unapređenju sistema obrazovanja.
U saopštenju se navodi da je PISA međunarodni projekat koji u našoj zemlji od 2001. godine obezbeđuje Ministarstvo prosvete i nauke, a realizuje Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Probni testovi koji se rešavaju ove godine ne služe za to da se procene postignuća učenika, već da se proceni kvalitet i težina zadataka kako bi se za testove naredne godine izabrali najbolji zadaci.

Ove godine učenici rade samo zadatke iz matematike, koji nisu uobičajeni matematički i ne podrazumevaju računanje i jednačine, već rešavanje problema iz realnog života.

Konkretno, od učenika se očekuje da koristi matematička znanja koja je stekao u školi da bi rešavao realne životne probleme, ali bi trebalo da se oslanja i na znanja stečena u drugim oblastima, kao i na svakodnevna iskustva.

U istraživanju učestvuju učenici koji su sada prvi razred srednje škole (rođeni 1995. godine).

U glavnom testiranju, koje će biti realizovano u aprilu i maju naredne godine, učestvovaće učenici iz 190 škola, rođeni 1996. godine.

Prvi put ove godine učenici rade i elektronske testove. Realizaciju elektronskih testova omogućila je Fondacija “Telenor” koja je prepoznala značaj ovog projekta za razvoj obrazovanja u Srbiji i za potrebe testiranja nabavila kompjutere.

Međunarodni program procene učeničkih postignuća PISA utvrđuje da li su učenici koji završavaju period opšteg obrazovanja, uzrasta 15 godina, usvojili znanja i veštine neophodne za nastavak školovanja, profesionalni razvoj i odgovorno učestvovanje u civilnom društvu.

Postignuće se procenjuje u oblasti čitalačke, matematičke i prirodno-naučne pismenosti.

Podaci koji se obezbeđuju ovim istraživanjem omogućavaju da se utvrdi kvalitet, pravednost i efikasnost obrazovnog sistema, da se prati da li se i u kojoj meri promene u obrazovanju i društvenom kontekstu u kojem se odvija obrazovni proces odražavaju na kvalitet obrazovnih ishoda, kao i da se, na osnovu podataka, planiraju i donose odluke o daljim pravcima razvoja obrazovanja.

Leave a Reply