health-zdravlje-sxc
E-servisi

Elektronske zdravstvene knjižice tek 2016.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić-Dejanović najavila je danas da će to ministarstvo predložiti Vladi izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju kojima će rok za uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica sa 2014. godine biti pomeren na 2016. ili 2017. godinu.

Đukić-Dejanović je na sednici Odbora za zdravlje Skupštine Srbije, na kojoj se raspravljalo o zameni papirnih zdravstvenih knjižica elektronskim, navela da će izmene tog zakona predviđati i da približno 1,2 miliona građana, koji se nalaze u najtežem materijalnom položaju, dobije besplatno elektronske knjižice, za koje je inače potrebno platiti 500 dinara.

health-zdravlje-sxc

Prema njenim rečima, izmene su neophodne zato što je sada fizički i materijalno nemoguće primeniti Zakon o zdravstvenom osiguranju, kojim je predviđeno uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica do 2014. godine.

Ona je naglasila da će izmene Zakona uvažiti sugestije zaštitnika građana, poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i Agencije za borbu protiv korupcije.

Leave a Reply