E-servisi

Elektronski nadzor pritvorenika i zatvorenika do kraja naredne godine

Državni sekretar Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije Slobodan Homen izrazio je danas očekivanje da bi sistem elektronskog nadzora pritvorenika i zatvorenika u Srbiji mogao da počne da funkcioniše do kraja 2010. godine.

Homen je na okruglom stolu „Predstavljanje sistema i oblika elektronskog monitoringa u krivično-pravnim sistemima Švedske i Holandije“ ukazao na to da će to u velikoj meri rasteretiti prepune zatvore i doneti uštede za državni budžet.

Državni sekretar je precizirao da u Srbiji danas ima više od 10.900 pritvorenika i zatvorenika, i dodao da kapaciteti primaju približno 6.500 osoba.

On je istakao da samo u poslednja tri meseca, kad je krenula ozbiljna borba protiv kriminala, postoji povećanje za približno 500 ljudi u zatvorima, zbog čega je neophodno uvesti nove, alternativne metode zatvora i pritvora, kakvi postoje u zemljama EU.

Prema njegovim rečima, u Srbiji trenutno ima 3.000 osuđenih na kaznu do godinu dana zatvora, koji po novom Zakonu o krivičnim sankcijama mogu biti upućeni na alternativno izdržavanje kazne, odnosno na kontrolu putem elektronskog nadzora.

Državni sekretar je izrazio očekivanje da će i u Srbiji do kraja naredne godine biti uveden ovaj sistem nadzora, uz finansijsku pomoć Evropske komisije u iznosu od dva miliona evra.

Homen je dodao da će na taj način biti postignuta višestruka korist – od materijalnih ušteda i bolje resocijalizacije do otklanjanja štetnih uticaja u kriminogenim zatvorskim sredinama po osuđene za laka krivična dela.

On je ocenio da je to bolji i praktičniji način izvršenja sankcija, nego građenje novih zatvora u kojima ne može da se izvrši pravo prevaspitavanje zatvorenika, i istakao da je ipak planirana izgradnja dva nova zatvora u Kragujevcu i Medveđi, koji će obezbediti još 900 mesta za pritvorenike i zatvorenike.

Načelnik Odeljenja za tretman i alternativne sankcije u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Damir Joka naveo je da će jedinica elektronskog nadzora koštati približno 5.000 evra, i dodao da godišnje izdržavanje zatvorenika košta državu mnogo više od toga.

Joka je ukazao na to da se oprema isplati nakon godinu dana, a koristi se više puta za više osuđenika, tako da je ovaj sistem, tamo gde je to celishodno i gde sud proceni da je potreban, mnogo efikasniji i jeftiniji način izvršenja sankcije nego klasičan zatvor.

Prema njegovim rečima, uređaj za praćenje nosiće se na nozi, centralna jedinica za monitoring stoji u stanu onoga kome se određuje elektronski nadzor, a služba za prećenje može biti bilo gde jer je ta oprema precizna u nekoliko metara.

Kada odredite prostor u kome neko može da se kreće, apsolutno možete to da kontrolišete u nekoliko metara, istakao je Joka i dodao da je Srbija tek na početku ovog vida izvršenja sankcija i da tek treba da se formira služba za praćenje i utvrde drugi detalji prilikom sprovođenja elektronskog nadzora.

Okrugli sto organizovali su Misija OEBS-a u Srbiji i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, u cilju upoznavanja stručne i šire javnosti sa sistemima i oblicima elektronskog praćenja u evropskim zemljama koje imaju najbogatiju praksu u ovoj oblasti, kao što su Švedska i Holandija.

Leave a Reply