E-servisi

Elektronski potpis na dokumentima sa sednica Vlade Srbije

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić najavila je danas da će uskoro biti uvedeno elektronsko potpisivanje dokumenata sa sednica Vlade.

Prema njenim rečima, elektronsko potpisivanje dokumenata je naredni korak u informatizaciji rada Vlade Srbije, povećanju njene efikasnosti i transparentnosti.

Elektronski potpisan dokument imaće istu zakonsku snagu kao da je svojeručno potpisan, objasnila je ona i podsetila na to da Vlada od 11. juna prošle godine održava elektronske sednice.

Jasna Matić Matić je na prezentaciji “Aplikacija za digitalni potpis” u okviru edukativno-poslovne manifestacije „Fabrika znanja“, koju organizuje kompanija „Komtrejd“, precizirala da će to biti učinjeno nakon usvajanja poslovnika Vlade, koji je u pripremi.

Ministarka Jasna Matić

Prema njenoj oceni, one su omogućile viši nivo transparentnosti i učešća u radu, s obzirom na to da se jednostavnije mogu pregledati svi materijali koji su dostupni i pre zasedanja.

Takođe, ona je podsetila na to da je 11. juna ove godine, koji je proglašen Danom digitalne agende, pušten u rad E-portal elektronske uprave Republike Srbije, koji pruža više od 100 elektronskih usluga za građane.

Sertifikate za elektronski potpis, koji je neophodan za korišćenje usluga elektronskog portala, izdaju Pošta Srbije, Privredna komora Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova, ukazala je Matić.

Veliki oslonac u uvođenju elektronske uprave, kako je navela, jeste prisustvo jakih domaćih IT kompanija koje su pouzdani izvođači projekata i u zadatim rokovima postižu odgovarajući kvalitet, pružaju tehničku podršku na duži rok, prilagođavaju aplikacije lokalnim uslovima i zakonodavstvu i čine ih jednostavnijim.

U narednom periodu plan je da se korišćenje informacionih tehnologija proširi i u ostale oblasti javnog života, istakla je Matić i napomenula je značajno to što se u fokus javnog mnjenja stavlja ekonomija znanja koja je danas trend u svetu i koja za Srbiju predstavlja garant prosperitetne budućnosti.

Leave a Reply