E-servisi

Elektronskim nadzorom osuđenika do velikih ušteda

Državni sekretar Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije Slobodan Homen ukazao je danas na to da će se primenom sistema elektronskog nadzora osuđenika uštedeti približno 8,76 miliona evra godišnje, od čega može da se izgradi još jedan zatvor u Srbiji.

Homen je u intervjuu za agenciju Tanjug precizirao da se na svako pritvoreno ili zatvoreno lice dnevno prosečno potroši 15 evra, dok su izdaci za osobe sa elektronskim narukvicama u kućnom zatvoru, odnosno pritvoru, oko sedam evra dnevno.

Drugim rečima, po danu ćemo imati uštedu od osam evra. Ako preračunate da u Srbiji danas ima oko 3.000 zatvorenika koji su osuđeni na kaznu do godinu dana i na koje bi mogao da se primeni ovaj sistem, to predstavlja veliku uštedu na godišnjem nivou, istakao je državni sekretar.

Homen je podsetio na to da je pooštravanje kaznene politike u Srbiji i donošenje novih procesnih zakona tokom reforme pravosuđa stvorilo situaciju da je broj pritvorenih i osuđenih lica povećan za 4.000 u proteklih nekoliko godina, tako da u Srbiji danas ima približno 11.500 zatvorenih.

U tom smislu smo morali da preduzmemo sve neophodne korake kako bi se obezbedio minimum koji zahtevaju evropski standardi za boravak pritvorenih i zatvorenih lica, istakao je on.

S jedne strane, kako je objasnio, ušlo se u izgradnju četiri nova zatvora, pri čemu je zatvor u Padinskoj skeli pri samom kraju i biće otvoren u narednih mesec dana.

Elektronski nadzor biće vršen iz komandnog centra koji se nalazi u Ministarstvu pravde, a biće primenjen na sve osobe koje su osuđene na kaznu zatvora do godinu dana.

Oni će kazne zatvora služiti u svojoj kući ili stanu, tako što će na nozi nositi elektronsku narukvicu, a njihovo kretanje i ponašanje će u potpunosti biti nadzirano iz centra za monitoring.

2 thoughts on “Elektronskim nadzorom osuđenika do velikih ušteda

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Ako je tacno da svako pritvoreno ili zatvoreno lice dnevno prosecno potrosi 15 evra, dok su izdaci za osobe sa elektronskim narukvicama (na nogama?) u kucnom zatvoru, odnosno pritvoru, oko sedam evra dnevno, – pitam se gde ce siromasno lice, koje nije u kucnom zatvoru zbog pljacke, mita i korupcije, pronaci razliku od osam evra za “stan” i hranu u sopstvenoj a ne drzavnoj reziji? Ovo mi lici na jos jednu utopiju i diskriminaciju, odnosno promasenu investiciju.

  2. Аксентије

    Електронске наруквице,какве је најавио стручњак за апс,су спас за државу Србију!У земљи где је судство корумпирано,где су политичари корумпирани,где се мења закон како властима кад одговара,ни ово чудо технике које је стручњак Хомен пронашао,не казује своју тајну до краја онима који су далеко од материје (као и Хомен).Нручено је око 100 наруквица,а потребно је како Хомен каже поко 4000 комада.По којој цени се набављају и од кога?Притвореник,односно затвореник,како Хомен каже коштају државу око 15 е дневно,а наруквица око 7,5е!Неће да каже зашто се затварају производни погони по затворима који су издржавали осуђена лица и зашто тај систем није усавршен,као у многим европскиум земљама,већ га гасе?Коме одговара да производни погони се угасе,земља распрода или поклони?Затвори су били познати по производњи бојлера,електричних штедњака,као и штедњака на дрва,па тракторских приколица,делова за грејање,водовод и огромну палету производа,који су се продавали по целој бившој Југославији.А да не говоримо о пољопривредним производима,сточарству,где је било и тржишних вишкова.Важно је уништити нешто што је било добро,а створити себи корист.

Leave a Reply