E-servisi

Pušten u rad sistem za elektronsko plaćanje putarine na autoputu Beograd–Niš

Ministar za infrastrukturu u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić prisustvovao je danas na naplatnoj rampi Bubanj potok puštanju u rad sistema za elektronsko plaćanje putarine bez zaustavljanja vozila na autoputu Beograd–Niš.

Javno preduzeće “Putevi Srbije” pustilo je u rad ovaj sistem na 10 glavnih naplatnih rampi na autoputu od Beograda do Niša, koje čine 80 odsto saobraćaja pod elektronskom naplatom na tom delu Koridora 10.

Novi sistem naplate putarine od danas funkcioniše na naplatnim stanicama Bubanj potok, Mali Požarevac, Vodanj, Smederevo, Batočina, Jagodina, Ražanj, Aleksinački rudnici, Aleksinac, Trupale, a u narednom periodu očekuje se da će biti uveden i na stanicama Ćuprija, Paraćin i Pojate.

Direktor Sektora za informacione tehnologije u saobraćaju “Puteva Srbije” Milenko Despotović objasnio je da taj sistem omogućava korisnicima da sa posebnim uređajem u vozilu mogu bez zaustavljanja da putuju od Beograda do Niša.

On je izrazio očekivanje da će do sredine sledeće godine i ostale naplatne stanice funkcionisati na taj način, i dodao da je taj projekat izradio Institut “Mihajlo Pupin” i da su korišćeni isključivo domaći izvođači i resursi.

Generalni direktor tog instituta Vladan Batanović istakao je da je reč o jednom od najsavremenijih sistema u Evropi, koji su radili domaći kooperanti po evropskim standardima, a koji će od 2014. godine biti obavezni.

Batanović je precizirao da je taj projekat za sve naplatne stanice koštao približno 12 miliona evra i da je već izvezen u Crnu Goru i Kongo, a trenutno se pregovara sa još dve velike zemlje.

On je rekao da takav sistem funkcioniše još u Španiji, Portugalu i Francuskoj, kao i na delu autoputa od Šida do Beograda, i dodao da će ovaj bezgotovinski način plaćanja putarine funkcionisati tako što će pri prolasku vozila koja imaju poseban uređaj “TAG” kroz naplatnu stanicu sistem očitavati podatke vozila i skidaće novac sa kartice, nakon čega će se rampa podići.

Prema njegovim rečima, korisnik te usluge može da bude svako pravno ili fizičko lice koje potpiše ugovor sa “Putevima Srbije” i preuzme, uz odgovarajuću naknadu, uređaj i uplati početni iznos za karticu.

Leave a Reply