ict
E-servisi

eRazvoj 2013: IKT osnova ekonomskog rasta u Srbiji

Informaciono-komunikacione tehnologije, uz adekvatne i efikasne mere države, privrede, institucija i ostalih relevantnih činilaca mogu da postanu osnova ekonomskog rasta i poslovne inovativnosti, istaknuto je na konferenciji „eRazvoj 2013

Sekretar Udruženja informatičke delatnosti PKS Miloš Kosanić, otvarajući skup, rekao je da su informaciono-komunikacione tehnologije prepoznate kao jedan od zdravijih sektora srpske privrede. Početkom marta Ministarstvo finansija i privrede usvojilo je Strategiju razvoja IT sektora u Srbiji, koji je usvojen 2. marta ove godine. Kreiran je Akcioni plan realizacije strategije razvoja IT društva za 2013. i 2014. godinu, koji treba da bude usvojen u narednih nekoliko dana, podsetio je Kosanić, ukazujući da ta dva dokumenta treba da obezbede pojačanu konkurentnost IKT industrije, kako na domaćem, tako na stranom tržištu.

ict

Na prošlogodišnjoj konferenciji Udruženje je ustanovilo nagradu „Priznanje eRazvoj“, koje je ovom prilikom uručeno Milovanu Matijeviću, osnivaču i direktoru firme „Mineko kompjuters“, koja prati tržišna i tehnološka kretanja na srpskoj informatičkoj sceni. Predstavljajući kompaniju, Matijević je rekao da se ta firma bavi analitikom, koju priredjuje kvartalno i godišnje.

Pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Nebojša Vasiljević naglasio je značaj uticaja države na razvoj privrede kroz razvoj eUprave. Važno je što se ubrzano razvijaju konkretni servisi, a posebno su korisni elektronska registracija vozila, u okviru MUP-, podnošenje poreske prijave elektronskim putem, u okviru Poreske uprave i drugi.

Po njegovom mišljenju, za razvoj i unapredjenje IT sektora, izuzetno je važno da, osim početnih investicija, postoji i reinvestiranje dela dobiti kompanija u dalji razvoj, jer stopu rasta ne mogu obezbediti samo nove investicije.

Predsednica Skupštine Udruženja eRazvoj prof. dr Marijana Vidas Bubanja ukazala je na neophodnost savladavanja digitalnog jaza, investicijama u IT, koje predstavljaju „pametne investicije“. Zahvaljujući podacima o vrednosti izvezenog softvera od 200 miliona evra u 2012. godini, pojedini mediji već nazivaju Srbiju „zemljom poljoprivrednika i informatičara“. Do 2015. očekuje se godišnja stopa rasta izmedju 18 i 31 odsto za segment IT usluga i oko 15 i 25 odsto za softver, po podacima SIEPA.

Medjutim, po oceni profesorke Bubanja, u Srbiji je nedovoljan nivo inovativnosti, svega 0,8 odsto BDP-a izdvaja se za istraživanja i razvoj, a od toga vrlo mali deo izdvaja se za istraživanja u IT sektoru.

O razvoju informacionog društva u Evropi i svetu govorio je predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković. Ciljevi digitalne agende jesu razvijanje jedinstvenog digitalnog tržišta, povećavanje pismenosti i znanja. Evropska unija predvidja da 2013. godine bude obezbedjeno 100 odsto pristup internetu u Evropi.

Predstavnik Uprave za digitalnu agendu Sava Savić predstavio je aktivnosti Ministarstva i Uprave za digitalnu agendu, kao doprinosu razvoju softverske industrije. Pokazatelj brzine razvoja ove industrije jeste podatak da je 2007. godine izvoz softvera iznosio 62 miliona evra, da bi nakon šest godina, porastao tri puta.

Cilj konferencije, na kojoj je učestvovalo oko 150 predstavnika državnih, društvenih, privrednih, obrazovnih institucija i medija, odnosno svih koji su svojim aktivnostima u raznim oblicima delovanja uključeni u razvoj i primenu savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija, bio je da ukaže na značaj i potrebu razvoja Republike Srbije kao informacionog društva.

U popodnevnom delu konferencije bilo je reči o ulozi IKT u obrazovanju, perspektivama razvoja telekomunikacija i Interneta u Srbiji, mogućnostima unapredjenja elektronskog poslovanja, bezbednosnom aspektu i drugim temama.

Generalni pokrovitelj konferecnije je Privredna komora Srbije, a sponzori kompanije: „AB soft“, „Saga“, „MFC Mikrokomerc“ i „Informatika AD“, „Orion telekom“, „CPU“, „Datalab“, „Cors Computers“ i „Yutro.com“, kao i mnogobrojni institucionalni i medijski pokrovitelji.

2 thoughts on “eRazvoj 2013: IKT osnova ekonomskog rasta u Srbiji

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  “Zahvaljujući podacima o vrednosti izvezenog softvera od 200 miliona evra (ili 22280 miliona dinara, prim. D. P.) u 2012. godini …”, pise u gornjim tekstovima.

  Bilo bi lepo da mi (nam) strucnjaci Republickog zavoda za statistiku kazu da li se ova suma nalazi i u njihovoj bazi podataka?

 2. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Umesto komentara – dopis PKS:

  PRIVREDNA KOMORA SRBIJE
  Milos Kosanic, sekretar
  Beograd, Resavska 13-15

  Postovani gospodine Kosanicu,

  Hvala Vam na odgovoru na temu “Kolika je vrednost izvezenog softvera u 2012?”. Hvala Vam takodje i na publikaciji “IKT u Srbiji – Na dlanu” koju je na engleskom jeziku objavila “Vojvodina ICT Cluster” (a ne kompanija “Mineco Computers”). Posebno se zahvaljujem novinarki Nadi Mitrovic koja je izgleda obezbedila pomenutu publikaciju i podatke.

  Vasa je pretpostavka da je podatak sa skupa (200 miliona evra) neka “sredina” između podatka kompanije “Mineco Computers” i izjave ministra Ljajića o 240 miliona evra. Da li se podatak “Mineco Computers” odnosi na podatak sa pocetka teksta “Podsticaji za IT” (http://pc.pcpress.rs/arhiva/tekst.asp?broj=196&tekstID=10706) u kome pise: “IT analitičarska kompanija Mineco Computers objavila je da … je u 2011. godini izvezeno softvera u vrednosti od 166 miliona evra, dok se u 2012. godini očekuje izvoz od oko 185 miliona evra”, ili na neki drugi podatak iz pomenute publikacije?

  Posebno je u uvodu publikacije “ICT in Serbia at a Glance 2013” u pasusu 3. interesantna podela sektora informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) na dva podsektora: telekomunikacija i informacionih tehnologija (IT), kao i IT podsektora na tri segmenta: hardver, softver i usluge. Jos je interesantnije sto se odmah ispod ovog pasusa u Tabeli 1 – “Definicija IKT sektora” navode nesto drugaciji izrazi: IKT industrija, telekomunikacioni sektor, IT sektor, podsektor IT hardvera, podsektor softvera i podsektor IT usluga.

  Valja napomenuti da izraz “informaciona i komunikaciona tehnologija” nije definisala ni u dokumentima Medjunarodna unija za telekomunikacije (ITU), iako na njenim internet sranicama pise da je ITU specijalizovana agencija UN za informacione i komunikacione tehnologije (http://www.itu.int/en/about/Pages/overview.aspx). Valja takodje napomenuti da IKT sektor nema veze sa zvanicnom Klasifikacijom delatnosti – Sektor J – Informisanje i komunikacije.

  Iskreno,
  Dejan Popovic

  Beograd, 3. april 2013.

  P. S. 1 – Bez definicie termina “Information and Communication Technology” je isluzbenoa baza podataka ITU! (http://www.itu.int/ITU-R/index.asp?redirect=true&category=information&rlink=terminology-database&lang=en&adsearch=&SearchTerminology=Information%20and%20Communication%20Technology&collection=normative&sector=all&language=all&part=abbreviationterm&kind=anywhere&StartRecord=1&NumberRecords=50)

  P. S. 2 – Indirektno sluzbeno objasnjenje temina “new information and communication technologies” mozw se naci preko termina “Information Society” u Glosarijumu EU!
  (http://europa.eu/legislation_summaries/glossary/information_society_en.htm)

 3. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Umesto komentara – dodatni dopis PKS:

  Postovani gospodine Kosanicu,

  Hvala Vam ponovo sto ste me uputili na stranu 54 pomenute publikacije. Uocio sam statisticke podatke na srteza 25, ali nisam bio siguran da li se podaci sa tog crteza odnose na “izvoz kompjuterskih i informacionih usluga” ili “izvoz kompjutera i informacionih usluga”. Posto je izvor tih statistickih podataka NBS (Narodna banka Srbije?), pokusao sam (bezuspesno) te podatke da pronadjem i na internet stranici NBS. Uzgred, ti podaci nisu se eksplicitno odnosili na “vrednost izvezenog softvera u 2012”.

  Posto sam se ceo radni vek bavio samo radio-komunikacijama (a usput i informacijama u uzem smislu), nisam u stanju da se snadjem u zbci koja je nastala u sektoru J – “Informacije i komunikacije” (zvanicno: informisanje i komunikacije), odnosno u sektoru (industriji) “Informacione i komunikacione tehnologije” (IKT, ICT).

  Sad sam gotovo siguran da bi Republicki zavod za statistiku i drugi nadlezni organi drzavne uprave, imaoci javnih ovlascenja i zainteresovane organizacije i institucije trebalo da preduzmu ozbiljne mere za otklanjanje zbrke i nepravilnosti u definisanju, klasifikaciji i statistickoj primeni izraza i podataka u ovom savremenom (pomodnom) sektoru J – “Informacije i komunikacije” i/ili “Informacione i komunikacione tehnologije”.

  Iskreno,
  Dejan Popovic

  Beograd, 4. april 2013.

Leave a Reply