E-servisi

EU e-trgovinu prilagođava zaštiti potrošača

Zahvaljujući zajedničkoj akciji članica EU i Evropske komisije poslovanje 116 veb-sajtova koji prodaju digitalne sadržaje – igrice, knjige, video materijale i muziku, usklađeno je sa zakonima EU o zaštiti potrošača.

To je učinjeno nakon tzv. svipa (sweep), analitičkog pregleda veb-sajtova širom EU kako bi se otkrili prekršioci i zatim osigurala primena zakona o zaštiti potrošača. Sve veći broj evropskih građana kupuje digitalne sadržaje i u poslednjih godinu dana 79% potrošača u EU preuzimalo je “onlajn” (online) muziku a 60% igralo igrice “onlajn”.

etrgovina

Prema izvorima iz industrije digitalnih sadržaja, vrednost muzike “skinute” u EU u 2010. godini dostigla je 677 miliona evra, objavila je Evropska komisija.

Procenjuje se i da su potrošači u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Španiji, Holandiji i Belgiji potrošili u 2011. godini 16,5 milijardi evra na “onlajn” igrice.

Istovremeno igrice za decu koje se reklamiraju kao besplatne imaju sve veći udeo na tržištu EU. U poslednjih godinu dana, prema procenama, na njih je odlazilo 50% svih igrica.

Rezultat skrininga

“Skrining” sajtova koji prodaju digitalne sadržaje obavljen je u leto 2012. godine i nacionalne vlasti su proverile ukupno 330 veb-sajtova koji pokrivaju značajan deo tržišta.

Detaljna istraga pokazala je da 172 sajta ne poštuju zakone EU o zaštiti potrošača i vlasti su tražile od kompanija da usaglase rad sa propisima. Do sada je to uradilo 116 sajtova, 49 su predmet daljeg postupka, u pet šlučajeva je kršenje bilo minorno, pa se nije zahtevala akcija radi usaglašavanja, a dva veb-sajta više ne postoje.

Zahvaljujući analizi i intervencijama na usaglašavanju sa zakonima, 80% veb-sajtova danas radi u skladu sa propisima o zaštiti potrošača.

“Zaštita prava potrošača za mene je prioritet, uključjući u digitalnom okruženju koje se brzo menja… Pre godinu dana 50% vebsajtova nije bilo usklađeno sa evropskim propisima i to je bilo neprihvatljivo. Danas je to 20% i očekuje se dalje poboljšanje stanja. To je veliki napredak i ja ću nastaviti da se borim za poboljšanje”, rekao je evropski komesar za zaštitu potrošača Neven Mimica.

Detalji provere

Nacionalne vlasti proveravale su da li su informacije o ključnim karakterisitkama proizvoda lako dostupne na veb-sajtovimna a ne “sitno ispisane”, da li veb-sajtovi objavljuju imejl (email) na koji potrošači mogu da se jave sa pitanjima ili primedbama i da li su na sajtu navedeni fer uslovi.

Među otkrivenim problemima izdvajaju se oni koji se tiču ugovora čiji uslovi nisu fer jer isključuju pravo potrošača da preduzmu zakonske mere ili negiraju pravo potrošača na kompenzaciju kada proizvod ne radi.

Problem su i nejasne informacije o pravu na povlačenje, odnosno zbog specifične prirode digitalnog preuzimanja, od trgovaca se zahteva da potrošača pre kupovine obaveste da neće biti u stanju da otkaže preuzimanje kada ono već počne. Taj problem utvrđen je kod 42% analiziranih sajtova.

Uočen je i nedostatk obaveznih informacija o trgovcu, posebno kada je reč o “imejl” adresi, pa potrošači nisu u prilici da kontaktiraju prodavca digitalnog materijala.

Pored “svipa”, Evropska komisija naložila je i komplementarno istraživanje koje je pokazalo da se ne daju ili se daju samo ograničene informacije o eventualnim geografskim restrikcijama.

Takve informacije od ključnog značaja su za potrošače koji putuju iz jedne u drugu članicu EU i koji s pravom očekuju pristup i korišćenje svojih digitalnih sadržaja bez ikakvih prepreka na jedinstvenom tržištu.

Istraživanje je pokazalo i da se često za igrice koje se reklamiraju kao besplatne kasnije traži neko plaćanje, tzv. kupovina u igri, a da im to nije predočneo unapred. To su uglavnom igrice za decu, koja su najosetljivija grupa potrošača, i za posledicu imaju situaciju da roditelji plaćaju ogromne račune jer su dozvolili deci da igraju igricu na njihovim mobilnim uređajima.

Komisija je najavila da će pitanje “kupovine u igrici” biti dodatno preispitano kako bi se obezbedila informisanost potrošača i izbegli neproprcionalni i neočekivani troškovi.

“Svip” digitalnih sadržaja obuhvatio je 26 članica EU, Norvešku i Island. Bio je to šesti “svip” od 2007. godine.

Izvor: EurActiv.rs

Leave a Reply