E-servisi

eZakazivanje – web servis za zakazivanje termina za predaju dokumenata

Uprava za Digitalnu agendu u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, pustila je danas na portalu eUprava (www.euprava.gov.rs) u rad servis koji pruža mogućnost elektronskog zakazivanja termina za predaju dokumenata za izdavanje ličnih karata i pasoša putem Interneta. Ova mogućnost, za sada, funkcioniše kao pilot projekat, a građani će na ovaj način moći da zakažu termin izdavanja dokumenata u četiri policijske stanice na teritoriji Beograda (Čukarica, Novi Beograd, Zemun i Zvezdara) i u Policijskoj upravi Novi Sad.

Ova funkcionalnost za sada je dostupna samo za usluge zakazivanja termina za dobijanje ličnih dokumenata (lična karta i pasoš) koje preko Portala pruža Ministarstvo unutrašnjih poslova, a termin za predaju dokumenata je moguće zakazati najviše 14 (četrnaest) dana unapred, pri čemu je za svaki pilot šalter raspoloživo 30 (trideset) termina dnevno.

Brzina uključivanja ostalih policijskih stanica u ovaj sistem zakazivanja termina zavisi od zainteresovanosti samih građana i od ispunjenosti minimalnih tehničkih uslova u svakoj stanici – veza sa Internetom, računar i štampač.

Cilj Uprave za Digitalnu agendu i MUP-a je da pilot projektom elektronskog zakazivanja pomogne u smanjenju redova i gužvi na šalterima, pogotovo sada u sezoni godišnjih odmora i građanima olakša proces dobijanja ličnih dokumenata.

Nakon pilot faze, sistem eZakazivanja biće implementiran u svim organima državne uprave i lokalne samouprave, koji žele da smanje gužve na svojim šalterima i koji mogu da obezbede minimalne uslove za funkcionisanje.

Portal eUprava je objavljen i javnosti dostupan od juna 2010. godine, od tada se stalno održava, razvija i sprovode se aktivnosti koje pored tehničkih unapređenja obuhvataju i nove funkcionalnosti.

Napominjemo da sistem eZakazivanja neće biti ograničen samo za ove primene, već i za usluge svih zainteresovanih institucija.

Uprava za Digitalnu agendu pruža mogućnost i poziva sve institucije državne uprave i lokalnih samouprava da svoje usluge građanima i privredi realizuju na Portalu eUprava. Takođe, Uprava sprovodi obuke za rad na Portalu, kao i tehničku podršku. Za direktno pružanje usluga građanima i privredi odgovorne su institucije u čijoj su zakonskoj nadležnosti te usluge.

Leave a Reply