E-servisi

Formira se elektronska baza za umrežavanje svih organizacija u dijaspori

Ministar vera i dijaspore u Vladi Republike Srbije Srđan Srećković izjavio je danas da Ministarstvo vera i dijaspore radi na formiranju elektronske baze koja će omogućiti umrežavanje svih organizacija u dijaspori čime će doprineti jačanju odnosa matice i rasejanja.

Srećković je rekao da je umrežavanje jedan od bitnih elemenata Strategije očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matice i Srba u regionu, i dodao da je ministarstvo već formiralo bazu od oko 2.500 udruženja sunarodnika u inostranstvu koja se svakodnevno ažurira.

On je naveo da će glavne centre funkcionalne mreže srpskih udruženja u svetu predstavljati parohije Srpske pravoslavne crkve koje su i stožer okupljanja dijaspore.

Ministarstvo vera i dijaspore, diplomatsko-konzularna predstavništva i Srpska pravoslavna crkva moraju zajedno da rade na jačanju svesti pripadnika dijaspore o potrebi jedinstvenog nastupa i dobroj integrisanosti, dodao je ministar vera i dijaspore.

Srećković je podsetio da savremeno doba i dostignuća olakšavaju odnos svakog naroda sa matičnom državom i čine da se u znatnoj meri relativizuje prostorna udaljenost od zemlje porekla.

Leave a Reply