E-servisi

Godinu dana rada Digitalnog Arhiva

26.maja prošle godine počeo je sa radom Digitalni arhiv u novom prostoru renoviranom sredstvima Svetske Banke

Svečanosti otvaranja novog prostora prisustvovali su ministar Oliver Dulić kao i ambasadori Norveške i Švedske u Srbiji, čije su zemlje donatori i partneri u ovom projektu.

U novom prostoru otpočelo je masovnije konvertovanje arhivske građe i ovaj posao će trajati sve dok se sva analogna dokumentacija ne prevede u digitalni (rasterski) oblik. Digitalni arhiv može uspešno da tretira raznovrsnu dokumentaciju kako po formatu, tako i po tipu. Sada se konvertuju zemljišne i intabulacione knjige, razni registri i evidencije, zbirke javnih isprava, terenske skice i zapisnici (delovi elaborata), katastarski planovi i karte, avio snimci i foto skice.

Dokumentacija koju Digitalni arhiv svakodnevno zaprima na dalju obradu često sadrži takva fizička oštećenja da je neophodno da dokumentacija prođe kroz fazu reparacije, tj. pripreme za slikanje ili skeniranje, u zavisnosti od vrste i tipa dokumenta.
U periodu od maja 2011.god. do maja 2012.god. skenirano je Oko 6 100 zemljišnih knjiga, odnosno oko 2 020 900 slika.

U periodu od avgusta do aprila skenirana je zbirka javnih isprava, oko 350 fascikli u povezu što je na kraju iznosilo oko 690 000 slika.

U prethodnoj godini kodirano i skenirano je:

  • 8600 radnih originala planova za potrebe izrade DKP-a,
  • 26 500 arhivskih originala planova,
  • 4500 listova ODK,
  • i georeferencirano je 15 000 listova planova i karata.

Skenirano je i oko 22 000 skica za potrebe izrade DKP-a, i izvršen unos meta podataka za njih.

Digitalni Arhiv je u protekloj godini pokazao značajne rezultate u produkciji, odabiru standardizovanih postupaka i tehnologiji konverzije.

Leave a Reply