E-servisi

Građanima koji imaju lične karte sa čipom besplatno sertifikati za digitalno potpisivanje

Prvi potpredsednik-zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić posetili su danas Policijsku stanicu Savski venac i tom prilikom im je na ličnim kartama formiran kvalifikovani elektronski sertifikat.

Dačić je istakao da će građani Srbije koji imaju lične karte sa čipom moći da formiraju elektronske sertifikate koji će omogućiti da se lične karte koriste kao sredstvo za elektronsko potpisivanje i identifikaciju u virtuelnom svetu.

On je ukazao na to da će usvajanjem uredbe o dopuni Uredbe o upisu podataka u ličnu kartu i Uredbe o upisu Sertifikacionog tela MUP-a u registar kvalifikovanih elektronskih sertifikata svi građani koji imaju lične karte sa čipom moći da u policijskim stanicama besplatno dobiju sertifikate za digitalno potpisivanje.

Prvi potpredsednik Vlade je naveo da promene raznih pravilnika u cilju omogućavanja elektronske komunikacije građana sa državom u što širim okvirima postaju obaveza svih institucija.

Te izmene će omogućiti da građanin u većini svojih potreba koje zahtevaju obraćanje državi može da se predstavi elektronski svojom ličnom kartom, potpiše zahtev kvalifikovanim sertifikatom i dobije od države adekvatan odgovor, dodao je Dačić.

Na taj način, kako je istakao, redovi na šalterima će sigurno biti manji, a građanima dostupnija komunikacija sa organima državne uprave.

Dačić je naveo da je od uvođenja identifikacionih dokumenata u obliku “smart kartice” podneto više od 1,1 milion zahteva za izdavanje lične karte sa čipom, što čini 70 odsto ukupnog broja zahteva građana za ličnu kartu.

On je najavio rad na novim servisima za izdavanje uverenja o prebivalištu ili uputa za atest vozila, i objasnio da se relativno lako mogu realizovati servisi svih vrsta potvrda i da je na taj način vrlo praktična i prijava policiji kriminalnog dela putem interneta.

Elektronska komunikacija je potpuno bezbedna, naglasio je prvi potpredsednik Vlade i dodao da svaki građanin, uz ličnu kartu, dobija i svoju lozinku.

Takođe, Dačić je istakao da za početak, pored besplatnih sertifikata, MUP svima nudi i gotovu aplikaciju za digitalno potpisivanje i softver za pristup ličnoj karti za integraciju kvalifikovanog elektronskog potpisa građana u poslovne procese države i privrede.

Matić je najavila da će narednog meseca početi sa radom portal elektronske uprave Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, veliki je značaj elektronske uprave jer se smanjuju vreme i troškovi dobijanja određenih dokumenata, a povećava se transparentnost i sužava prostor za korupciju.

Ona je naglasila da je važno to što je MUP, koji sarađuje sa velikim brojem građana, uspešno savladao elektronsku sertifikaciju potpisa, i ocenila da se na taj način štedi vreme i novac građana.

MUP je nakon PTT “Srbija” i Privredne komore Srbije treći značajan subjekt koji je omogućio elektronske potpise, ukazala je Matić.

Leave a Reply