E-servisi

Identifikovati i otkloniti probleme u oblasti elektronske trgovine

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je danas u Nišu da je cilj tog ministarstva da identifikuje probleme u oblasti elektronske trgovine i da sa Ministarstvom trgovine i usluga sačini plan delovanja kako bi se oni otklonili.

Matić je okruglom stolu „Mogućnosti i prepreke za e-trgovinu u Srbiji“ precizirala da u zemljama Evropske unije približno 10 odsto korisnika interneta kupuje putem elektronske trgovine, a da je taj procenat u Srbiji veoma mali.

Ona je ukazala na to da tek dva odsto trgovinskih subjekata u Srbiji ima sajt sa mogućnošću e-trgovine i da je teško utvrditi koliki se promet na taj način ostvari.

Pomoćnik ministra trgovine i usluga Ljiljana Stanković je rekla da su u oblasti elektronske trgovine usvojena strateška dokumenta i da to ministarstvo sada raspolaže potrebnim znanjima iz te oblasti.

Vlada je donela uredbu prema kojoj se trgovci na malo u ovoj oblasti oslobađaju fiskalnih računa, a novousvojeni Zakon o zaštiti potrošača reguliše pitanja trgovine na daljinu i elektronsku trgovinu, objasnila je Stanković.

Leave a Reply