E-servisi

Informacioni sistem trgovine ključan za planiranje i razvoj te oblasti

Ministar trgovine i usluga u Vladi Republike Srbije Slobodan Milosavljević predstavio je danas Informacioni sistem trgovine Srbije, koji je resorno ministarstvo izradilo zajedno sa Republičkim zavodom za statistiku.

Milosavljević je na konferenciji za novinare istakao da se na ovom obimnom projektu radilo godinu dana i napomenuo da je jedan od najvećih problema do sada bio nedostatak kvalitetnih informacija o sektoru trgovine.

Ministar je precizirao da ovaj informacioni sistem, za koji je iz NIP-a odobreno 20 miliona dinara, predstavlja statističku aplikaciju za praćenje kretanja u oblasti trgovine i ostalih usluga, uz pomoć kojeg se radi u skladu s metodologijom zvanične statistike Evropske unije (EUROSTAT).

Prema njegovim rečima, sistem se sastoji od zvanične statistike, istraživanja trgovine i trgovinske mreže, novih indikatora o stepenu razvijenosti i organizovanosti trgovine, podataka o teritorijalnoj rasprostranjenosti objekata i individualnih podataka o trgovcima.

Prema evropskim statistikama i podacima EUROSTAT-a, Srbija je u 2009. godini svrstana među zemlje sa najnižim cenama hrane i pića, ali i među države koje su najjeftinije za život, saopštio je Milosavljević i objasnio da je tome doprinelo i to što je trgovačka marža u 2009. godini iznosila 16,81 odsto, za razliku od 2006. kada je bila 24,30 odsto.

Pad marži, kako je naveo, ostvaren je i u trgovini na malo, gde je prosečna marža u 2009. godini bila 20,5 odsto, dok je u trgovini na veliko taj pad značajniji – sa 26,24 odsto u 2006. na 15,44 odsto u prošloj godini.

Indikativno je da se marže više smanjuju kod velikih preduzeća, a nešto viši nivo ostaje kod trgovinskih radnji i u sektoru malih i srednjih preduzeća, ukazao je Milosavljević.

On je precizirao da je istraživanje EUROSTAT-a obuhvatilo ukupno 37 članica Evropske unije, države zapadnog Balkana i tri zemlje koje su kandidati za članstvo u EU. Ministar je izrazio nadu da će ova godina ekonomski biti bolja od prethodne i da će se životni standard građana poboljšati.

Optimista sam i verujem da će do kraja godine biti ostvaren realni rast kupovne moći za dva do tri odsto, rekao je Milosavljević i naveo da će se prosečne plate ove godine kretati između 34.000 i 35.000 dinara, odnosno od 320 do 330 evra, što je na nivou regiona.

Milosavljević je izrazio očekivanje da će inflacija ostati u planiranim okvirima, odnosno 6 odsto.  Ako Vlada ostane pri stavu da se ne povećavaju cene pod kontrolom države, ubeđen sam da će biti ostvarena projektovana inflacija, istakao je ministar.

Savetnik ministra Stipe Lovreta ponovio je da se marže u Srbiji smanjuju, i dodao da je u procesu modernizacije trgovinske mreže i broj trgovinskih objekata opao sa 105.000 na 98.000. Lovreta je ukazao na to da se učešće hipermarketa u prometu povećalo tri puta za tri godine, uz napomenu da hipermarketi učestvuju u ukupnom prometu sa 14 odsto, a različiti vidovi samousluživanja sa više od 50 odsto.

Promet po zaposlenom u hipermarketu tri puta je veći u odnosu na klasične objekte, a stopa marže je veća u malim trgovinskim radnjama nego u velikim, rekao je savetnik ministra. On je naveo i da su stope profitabilnosti u poslednje tri godine u padu, pri čemu je stopa prinosa na kapital jedan odsto.

Trgovina Srbije posluje na ivici rentabilnosti, stopa zaduženosti trgovaca raste i teško da u takvoj situaciji oni mogu biti odgovarajući partner, zaključio je Lovreta. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović je rekao da su zbirni podaci na internetu dostupni svim građanima Srbije, a pojedinačni samo ovlašćenim.

Za korišćenje podataka neophodna je registracija, čime se stiče pravo profesionalnog korisnika, što omogućuje bolji uvid, objasnio je on i dodao da su podaci predstavljeni u ekselu kako bi se njima lakše rukovalo. Milosavljević je, govoreći o pšenici, istakao da će ovogodišnji rod biti manji, ali dovoljan da tržište bude snabdeveno i da cene budu stabilne.

Zaključno sa petkom, 16. julom, na Produktnoj berzi u Novom Sadu ugovorena je prodaja 36.000 tona žita za potrebe Robnih rezervi, što je više od polovine predviđenih količina od 70.000 tona koje država treba da otkupi od individualnih proizvođača, ukazao je Milosavljević.

Ministar je naglasio da je država spremna da otkupi i veće količine pšenice i tako pomogne proizvođačima, ako bude dodatnih sredstava u budžetu.

Leave a Reply