E-servisi

Informatizovan sistem zdravstvene zaštite u Jagodini

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u okviru projekata „Razvoj zdravstva Srbije – dodatno finansiranje“ i „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou„ (DILS) za informatizaciju Opšte bolnice i Doma zdravlja Jagodina izdvojeno gotovo 170.000 evra.

Opštoj bolnici Jagodina isporučena je računarska oprema najnovije generacije koja obuhvata šest servera, 105 personalnih računara, 51 štampač, bar kod skenere, čitače kartica, lokalnu informatičku mrežu i bolnički i laboratorijski softver, u vrednosti od približno 140.855 evra.

Kroz realizaciju projekta „Razvoj zdravstva Srbije – dodatno finansiranje“ obezbeđena je i obuka zdravstvenih radnika za korišćenje primenjenog bolničkog softvera koji, pored nacionalnog, poseduje i evropski „Eurorec“ sertifikat.

To garantuje ispunjavanje svih zahteva neophodnih za savremeno poslovanje zdravstvene ustanove.

Za Dom zdravlja Jagodina kroz realizaciju projekta Ministarstva zdravlja i Svetske banke „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou“ (DILS) obezbeđena su sredstva za hardver (10 personalnih računara, pet štampača), implementaciju lokalne informatičke mreže (LAN i WAN) i unapređenje postojećeg softvera u vrednosti od 26.660 evra.

U Opštoj bolnici Jagodina danas je tim povodom održana konferencija za novinare na kojoj su govorili pomoćnik ministra zdravlja Petar Bulat, direktor Opšte bolnice Jagodina Darko Miletić, direktor Doma zdravlja Jagodina Miloš Lukić i koordinator za razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija pomenutih projekata Nada Teodosijević.

Za nabavku računarske opreme za 20 bolnica u Srbiji kroz realizaciju projekta “Razvoj zdravstva Srbije – dodatno finansiranje“ izdvojeno je više od dva miliona evra, pri čemu je za sve ove ustanove obezbeđeno 100 servera, 2.500 personalnih računara, 1.224 štampača, 360 čitača kartica i 190 bar kod čitača.

Računarska oprema isporučena je Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović-Dedinje“, Klinici za hirurgiju Kliničkog centra Kragujevac, Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“, opštim bolnicama u Vrbasu, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Jagodini, Zaječaru, Smederevskoj Palanci, Šapcu, Valjevu, Užicu, Aleksincu, Kraljevu, Leskovcu, Surdulici i Vranju.

Kao deo aktivnosti projekta DILS kroz realizaciju komponente za informatizaciju izdvojeno je 1,2 miliona evra za softver, kao i 5,1 milion evra za harvder za svih 158 domova zdravlja u Srbiji, zavode za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu, Novom Sadu i Nišu i za Gradski zavod za gerontologiju u Beogradu.

Domovima zdravlja dodeljena su finansijska sredstva za nezavisno sprovođenje nabavke sertifikovanog softvera, čije će uvođenje omogućiti primenu elektronskih zdravstvenih kartona u svim domovima zdravlja.

Aktivnosti Ministarstva zdravlja koje se sprovode na informatizaciji sistema zdravstvene zaštite Srbije u skladu su sa strateškim opredeljenjem definisanim u dokumentu e-Zdravlje2015 (Program rada, razvoja i organizacije integrisanog informacionog zdravstvenog sistema).

Značajnu korist od informatizacije imaće pacijenti, s obzirom na to da će se svi podaci o njihovom zdravstvenom stanju nalaziti na jednom mestu.

Zdravstvenim radnicima (lekarima i sestrama) biće omogućeno da lako pristupe podacima koji su od značaja za proces lečenja, a istovremeno se sigurnosti i bezbednosti podataka, kao i zaštiti privatnosti pacijenata, posvećuje velika pažnja.

Integrisani informacioni sistem zdravstva razvija se u skladu sa zahtevima standarda ISO 27001, podseća se u saopštenju.

2 thoughts on “Informatizovan sistem zdravstvene zaštite u Jagodini

  1. Ljiljana Joković

    Razvoj zdravstva Srbije – dodatno finansiranje“ i „Pružanje unapređenih…
    Šta će Lekaru/sestri štampač? Oni treba da imaju sanitetski materijal, a ne da ja kao pacijent nosim peškir za ultrazvuk, mast za ranu… Šta će meni otštampana dijagnoza ili recept? Neka završe softver pa da apotekar ima pristup receptu u elektronskoj formi. Šta će mi račun u tru primerka? Pa nije to kupovina bakaluka. Participacija je u vremenskom periodu opšte poznata i fiksna cena, dakle, treba je istaći vidno ispred ordinacije: opšta praksa 5o din, specijalista 100 din itd. Blagajnik neka naznači (čekira) da je pacijent platio, program neka sumira uplate kod blagajnika i uporedo broj pregleda kod lekara što treba da se složi s izbrojanom sumom na kraju dana na blagajni. Neka ministar izračuna cenu toj jednog primerka potpuno nepotrebo otštampanog računa za participaciju (cena štampača, cena tonera, cena bankposta) i neka pogleda lica roditelja koji se neprestano pojavljuju u medijima i vape prikupljajući sredstva za svoje bolesne piliće. Mi smo siromašna zemlja i tako treba da se i ponašamo, treba da znako ko šta treba da radi: med sestra je zdravstveni radnik a ne kasirka. Možda treba da se postavi po neki uslužni računar i da pacijent ima pristup svom kartonu ako želi da gleda dijagnozu na osnovu svog JMBG i šifre koju će dobiti (kao u socijalnom) a ne da štampaju. Samo su pisaće mašini zamenili računarima ali nisu odradili modernizaciju, odnosno umrežavanje. Ovu su usputna zapažanja prilikom optrčavanja posle 15 god nelečenja a moram i da ih pohvalim zbog primetne discipline, bolje organizovanosti i ljubaznosti. S poštovanjem, Ljiljana Joković

  2. Aca

    Važno je da pacijent dobije pravu informaciju i sve na jednom mestu: nema leka i moraće sam da ga kupi. Ovo pod uslovom da uopšte potrefe dijagnozu. Naravno ako imaju vremena od igrica.

Leave a Reply