E-servisi

INSPIRE direktiva vezana za geoinformacije na srpskom jeziku

INSPIRE direktiva na srpskom jeziku je od 29.12.2009. godine dostupna za preuzimanje…

INSPIRE (INfrastructure for SPatial Information in the European Community – infrastruktura za prostorne informacije u Evropskoj zajednici) je direktiva 2007/2/EC Evropskog parlamenta i Saveta Evropske unije od 14. marta 2007. godine, koja je stupila na snagu 15. maja 2007. godine i biće implementirana u više etapa, dok se puna implementacija planira 2019. godine.

Svrha ove direktive je postavljanje osnovnih pravila usmerenih ka uspostavljanju Evropske infrastrukture prostornih informacija za potrebe ekoloških politika i potrebe politika i aktivnosti koje mogu imati uticaj na životnu sredinu.

Cilj INSPIRE direktive je kreiranje infrastrukture prostornih podataka u Evropskoj uniji radi razmene prostornih informacija o životnoj sredini između javnih institucija i bolje mogućnosti za javni pristup prostornim informacijama u okviru Evrope.

Direktiva predstavlja legalan okvir za upravljanje i razmenu prostornih informacija i sadrži pravila za postizanje tehničke interoperabilnosti u cilju deljenja digitalnih geoinformacija između nadležnih institucija preko mrežnih servisa.

Više informacija o direktivi možete pronaći na portalu geoSrbija na strani INSPIRE.

Leave a Reply