E-servisi

Izdat rekordan broj novih biometrijskih pasoša

Zamenik predsednika Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je danas da je resorno ministarstvo do sada izdalo građanima približno 3,6 miliona novih biometrijskih pasoša i podsetio na to da stari pasoši važe do kraja godine.Dačić je na prezentaciji “Tehnička dostignuća MUP-a Republike Srbije 2011” u prostorijama Operativnog centra tog ministarstva, na kojoj su predstavljena nova tehnička dostignuća koja se koriste u svakodnevnom radu policije, rekao da je u desetogodišnjem periodu pre početka izdavanja novih pasoša izdato svega 1,4 miliona tih isprava.

Broj izdatih novih pasoša, kako je ocenio, jeste epohalan rezultat, imajući u vidu sve teškoće koje su se pojavljivale u tom procesu vezane za manjak kadrova i probleme sa prostorijama.

Ministar je kao poseban rezultat istakao i činjenicu da u svetu još nije zabeležen slučaj da je neko uspeo da falsifikuje nova biometrijska dokumenta iz Srbije, što ukazuje na visok stepen njihove zaštite.

Dačić je podsetio i na to da je od juna rok važenja lične karte povećan sa pet na 10 godina, da je ponovo uvedena kategorija trajne lične karte, kao i da je rok trajanja pasoša za decu povećan sa dve na pet godina.

Prema njegovim rečima, do sada je izrađeno i 1,6 miliona novih takozvanih “kartičnih dokumenata”, od čega su 1,3 miliona saobraćajne, a 300.000 vozačke dozvole.

Ministar je predstavio novinarima različita tehnička dostignuća koja doprinose unapređenju rada policije, među kojima su i sistem za kontrolu granice, prepoznavanje registarskih tablica prekršilaca saobraćajnih propisa i elektronska kapija na Aerodromu “Nikola Tesla”.

Takođe, među njima su i video nadzor Kopnene zone bezbednosti, zaštićena telefonska veza i Tetra komunikacioni sistem, video nadzor gradova i elektronski servis.

Govoreći o elektronskom servisu, on je rekao da najveću popularnost uživa sistem zakazivanja termina za podnošenje zahteva za ličnu kartu i pasoš.

Trenutno je moguće zakazati termine u četiri policijske stanice na teritoriji Beograda i u Novom Sadu, ukazao je Dačić i potvrdio da se narednih dana očekuje proširenje te usluge na teritoriju gotovo čitave Srbije.

Leave a Reply