E-servisi

Konkurs za projekat “Digitalna škola” traje do 15. septembra

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo Vlade Republike Srbije saopštilo je danas se za konkurs „Digitalna škola“, osam dana pred njegovo zatvaranje, prijavilo samo 800 od 3.200 škola u Srbiji. saopštenju se podseća na to da je projekat „Digitalna škola“, čija je vrednost 6,5 miliona evra i koji podrazumeva uvođenje digitalnih kabineta u sve osnovne škole u našoj zemlji, pokrenulo Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo.

Na dan otvaranja konkursa resorno ministarstvo je o tome pismom obavestilo sve škole, a danas je, zbog lošeg odziva škola, o tome informisalo i gradonačelnike i predsednike svih opština, kao i načelnike svih školskih uprava u Srbiji.

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić istakla je da sve škole moraju omogućiti učenicima pristup savremenim tehnologijama, i napomenula da će, ukoliko direktor škole ne podnese zahtev, nekoliko generacija učenika biti uskraćeno za osnovna znanja i kompjuterske veštine.

Ona je uputila poziv direktorima svih osnovnih škola u Srbiji da popune formular koji je dostupan na adresi www.digitalnaskola.rs i na taj način omoguće da njihove škole dobiju najsavremeniju opremu za nastavu.

Ulaganje u mlade i njihovo obrazovanje neophodno je za razvoj informacionog društva, a realizacija projekta „Digitalna škola“ omogućava da sve škole u Srbiji imaju savremene uslove za obrazovanje, bez obzira na stepen razvijenosti opštine.

U digitalnim kabinetima će, pored informatike, na interaktivan i deci zanimljiv način moći da se uče i ostali nastavni predmeti, u uslovima za učenje kakvi su dostupni i njihovim vršnjacima u EU.

Digitalni kabinet uključuje do 30 mesta za rad učenika na savremenim, međusobno povezanim personalnim računarima, kao i prateću opremu neophodnu nastavniku da bi sa učenicima mogao na zanimljiviji način da obrađuje nastavni plan i program.

U projektu „Digitalna škola“ mogu učestvovati sve osnovne škole čiji su osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave.

Svaka škola za učešće u programu može prijaviti jedan ili više školskih objekata u kojima organizuje redovnu nastavu, nezavisno od toga da li već poseduju neku informatičku opremu ili ne.

Rok za prijavu škola je 15. septembar, a za potrebe ovog projekta resorno ministarstvo je uspostavilo i poseban uslužni centar za odgovore na sva pitanja na broju 011/20–20–200, koji će raditi svakog radnog dana od 9 do 17 časova.

One thought on “Konkurs za projekat “Digitalna škola” traje do 15. septembra

  1. Spaso Mladenovski

    Nije ni čudo što je slab odziv. Proverite samo koliko škola u Srbiji ima svoju web prezentaciju i sve će vam biti jasno, a da ne govorim o kadru.

Leave a Reply