OLYMPUS DIGITAL CAMERA
E-servisi

Lazarević: Ministarstvo čini sve da ubrza proces digitalizacije

Nedostatak raspoloživih frekvencija jedan je od glavnih razloga za usporavanje procesa digitalizacije televizije u Srbiji, koji koče i nagomilani problemi iz prethodnog perioda, izjavio je danas Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević.

On je naglasio da je Ministarstvo u nekoliko navrata navodilo nedostatak frekvencija kao otežavajuću okolnost za digitalizaciju, i istaklo da bi korišćenje oslobođenih frekvencija značajno olakšalo završetak procesa digitalizacije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Ministarstvo kulture nas je obavestilo da je Republička radiodifuzna agencija u zakonskoj obavezi da raspiše konkurs za dodelu te frekvencije o čemu smo obavestili RATEL”, rekao je Lazarević. Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomuinikacija, dodao je, taj konkurs ne može ni da raspiše ni da povuče.

On je naglasio da je Ministarstvo preduzelo niz koraka kako bi otkočilo proces digitalizacije koji je “nasleđen u veoma lošem stanju”.

Lazarević je precizirao da tu, pre svega, misli na usvajanje novog akcionog plana sa jasno definisanim i realnim rokovima, kao i na usvajanje Plana namene kojim se definiše način korišćenja frekvencija koje će biti oslobođene po završetku digitalizacije.

“Trenutno razmatramo i sve mogućnosti načina pomoći za određene socijalne kategorije stanovništva kako bi one mogle nesmetano da nastave da prate televizijski program kada se on bude emitovao u digitalnom formatu. Takođe, radimo i na izmenama regulatornog okvira, pri čemu je ključni korak usvajanje Zakona o elektronskim medijima koji je u nadležnosti Ministarstva kulture”, rekao je državni sekretar.

S druge strane, javno preduzeće Emisiona tehnika i veze trenutno privodi kraju rad na projektima koje je trebalo završiti još pre tri godine, ukazao je Lazarević.

Da su svi projekti bili završeni, kako je primetio Lazarević, danas bismo ubrzano radili na finalizaciji izgradnje distribucione mreže za digitalno emitovanje.

“Međutim, mi smo morali da nadoknadimo izgubljeno vreme, tako što smo rešavali nagomilane probleme iz prethodnog perioda”, objasnio je on.

Lazarević je podsetio da je međunarodna obaveza Srbije da proces prelaska na digitalno emitovanje završi do 17. juna 2015. godine, dodajući da je većina evropskih zemalja završila proces prelaska na digitalno emitovanje, dok su države regiona pri kraju tog procesa.

“U razgovorima koje smo imali sa predstavnicima drugih država, uvideli smo da su se i oni suočavali sa sličnim problemima kao i mi danas”, preneo je državni sekretar Lazarević.

Za razliku od nas, oni su sa pripremama za digitalno emitovanje počeli znatno ranije, dok je u Srbiji taj proces zaživeo tek 2009. godine. Sve što je do danas uspešno urađeno, urađeno je zahvaljujući pre svega pomoći EU, istakao je Lazarević.

On je podsetio da je u sklopu implementacije projekta pomoći u procesu prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa, EU donirala Srbiji potrebnu opremu.

“Ukupna vrednost instalirane opreme je oko osam miliona evra. Jedan deo te opreme se već koristi za emitovanje programa u okviru Inicijalne mreže. Ostatak se, nažalost, još uvek ne koristi, ali u planu je da uskoro bude iskorišćena”, podvukao je Lazarević.

On je na kraju naveo i da nije bilo nikakvih zvaničnih najava da nam ta oprema može biti oduzeta.

One thought on “Lazarević: Ministarstvo čini sve da ubrza proces digitalizacije

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Izgleda da su akteri u procesu digitalizacije televizije, odnosno prosirenju Inicijalne mreze, promenili misljenja u periodu kraj marta – pocetak aprila. To se lepo vidi iz nize navedenih saopstenja i dokumenta:

  26. mart 2013. – Uskоrо znаčајnо prоširеnје iniciјаlnе мrеžе (http://www.etv.rs/vesti/161-uskoro-znaca-no-prosirenje-inici-alne-mreze);
  29. mart 2013. – Тrkа zа rоkоvimа (http://www.etv.rs/vesti/163-trka-za-rokovima);

  3. april 2013. – Mišljenje Republičke radiodifuzne agencije (http://www.ratel.rs/upload/documents/javne_rasprave/Izmena_plana_raspodele_210313/Misljenje%20RRA.pdf).

  Sta se tada tacno desavalo i odlucivalo, nije lako dokuciti (rasomonijada).

  Napomena – Na internet stranici mnistarstva: http://www.digitalizacija.info/pomoc/, pise i dalje: “Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija vodi proces digitalizacije televizije u Republici Srbiji, u saradnji sa RATEL-om, RRA, i ETV-om. Takođe, Ministarstvo će u budućnosti blisko sarađivati sa emiterima, kao i proizvođačima i distributerima elektronske opreme.”

Leave a Reply