E-servisi

Elektronska razmena podataka o građanima i uspostavljanje elektronske evidencije o državljanima Republike Srbije

Prvi potpredsednik-zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković potpisali su danas sporazum o saradnji na realizaciji pilot projekta, koji će omogućiti građanima da samo uz zahtev, bez donošenja dodatne dokumentacije, dobijaju lična dokumenta.

Marković je posle potpisivanja sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji u okviru pilot projekta ”Elektronska razmena podataka o građanima i uspostavljanje elektronske evidencije o državljanima Republike Srbije” istakao da će time biti znatno olakšan svakodnevni život građana.

On je naveo da će građani Beograda, Niša, Kragujevca, Leskovca i Valjeva od septembra ove godine moći elektronskim putem da izvade izvod iz matične knjige rođenih. Ministar je izrazio očekivanje da će zakonsko rešenje koje će regulisati tu oblast biti usvojeno na jesen, uz napomenu da će to omogućiti građanima da u upravama MUP-a, uz zahtev, a bez izvoda iz matične knjige rođenih ili državljana, traže izdavanje lične karte ili pasoša.

Marković je ukazao na to da se radi o “pilot projektu” koji će od septembra ove godine moći da koristi oko 2,5 miliona građana i ocenio da će te pogodnosti do kraja ove godine biti na raspolaganju približno 5 miliona građana.

On je izrazio očekivanje da će do kraja 2011. godine svi građani Srbije moći da koriste te pogodnosti, čime, kako je naglasio, ulazimo u 21. vek kada je u pitanju državna uprava.

Ministar je izrazio nadu da nove generacije neće znati šta je čekanje u redovima za vađenje raznih dokumenata – izvoda iz matične knjige rođenih, državljanstva, raznih uverenja, jer će to biti obaveza državnih organa.

Dačić je naglasio da je MUP uspeo da podigne nivo informatičke baze sa aspekta sigurnosti i bezbednosti i da će uskoro biti omogućeno i ostalim državnim organima da pristupe softverskoj bazi podataka.

Prema njegovim rečima, reč je o uvođenju sasvim novog sistema rada u državnu upravu, što je prevashodno u interesu građana, koji, kada projekat zaživi na području cele Srbije, više neće morati da čekaju u redovima.

On je naveo da će u budućoj fazi realizacije projekta građani imati sve manje komplikacija pri vađenju ličnih dokumenata, jer će većinu poslova moći da obave elektronskim putem.

Leave a Reply