E-servisi

Ljajić uručio računar slepom učeniku muzičke škole “Kosta Manojlović”

Ministar rada i socijalne politike u Vladi Republike Srbije Rasim Ljajić posetio je danas Muzičku školu “Kosta Manojlović” i tom prilikom učeniku sa potpunim nedostatkom vida Stefanu Pantiću uručio laptop računar sa dodatnom opremom, neophodnom za rad slepim i slabovidim osobama.

Stefan Pantić je jedan od najuspešnijih učenika pomenute škole u Zemunu i osvajač je nekoliko prvih mesta na domaćim i međunarodnim takmičenjima u sviranju harmonike.

Ljajić je tom prilikom rekao da Ministarstvo nastavlja akciju pomoći dobrim učenicima – velikim talentima u različitim oblastima, kao i da pomaže i proces inkluzivnog obrazovanja u Srbiji.

Ministar je ponovio da je to strateški cilj Ministarstva kada se govori o unapređenju položaja osoba sa invaliditetom, i dodao da ono želi da pomogne onima koji osvajaju nagrade na velikim, čak i međunarodnim takmičenjima.

Ljajić je dodao da je u toku nabavka i govornog čitača ekrana za Stefana, i podsetio na to da je pomoć koja je danas uručena Stefanu mali korak koji treba da vrati veru ljudima u to da država i društvo brinu o onima kojima je briga potrebna.

Stefan Pantić (15) osvojio je na 34. međunarodnom susretu harmonikaša održanom krajem aprila u Puli prvu nagradu, a svirao je pred žirijem koji nije znao za njegov hendikep.

Nakon što je odsvirao delo kojim je pobedio u Puli, on je rekao da će mu poklon omogućiti efikasnije i brže školovanje jer će biti ravnopravan sa decom koja vide.

Prema njegovim rečima, računar mu je važan jer većina knjiga koje koristi nije na Brajevom pismu, tako da će sada knjige moći da skenira, a govorni program će mu čitati lekcije i tako će brže učiti.

Poslednju nagradu sam osvojio u Puli. Konkurencija je bila zaista jaka i osvojio sam prvu nagradu – na nju sam najponosniji jer sam pobedio, ravnopravno se takmičeći sa decom koja vide, ukazao je Stefan.

Muzička škola “Kosta Manojlović” u Zemunu je jedina škola u kojoj slepi đaci već godinama ravnopravno sede u klupama sa učenicima koji normalno vide, i škola u kojoj i slepi profesori drže nastavu.

Danas tu školu pohađa dvadeset slabovidih i slepih učenika koji uče da sviraju klavir, harmoniku i violinu.

Leave a Reply