E-servisi

Makedonska delegacija upoznata sa umreženim sistemom matičnih dokumenata u Beogradu

Sekretar za upravu grada Beograda Milan Brkljač primio je danas delegaciju Ministarstva pravde Republike Makedonije u nameri da im predstavi umreženi sistem matičnih dokumenata, koji se već izvesno vreme primenjuje na celoj teritoriji srpske prestonice.

Brkljač je podsetio da su gosti iz Makedonije imali mogućnost da na konkretnom primeru  u opštini Novi Beograd uvide pogodnosti koje omogućava centralni sistem za elektronsku obradu, skladištenje i čuvanje drugog primerka matičnih knjiga.

– Naši sugrađani imaju pogodnost da nevezano za opštinu u kojoj su prijavljeni dobiju matična dokumenta na šalteru bilo koje beogradske opštine, jer je grad potpuno povezan tim informacionim sistemom, dok je u njega uknjiženo skoro 70 odsto svih matičnih knjiga. Takođe, Beograd je priključen projektu razmene matičnih dokumenata sa Novim Sadom, Valjevom, Kragujevcom i Leskovcem, koji omogućava njihovim meštanima da nesmetano podignu dokumenta o potrebnom statusu u Beogradu, kao i obratno – ukazao je resorni sekretar.

On je podsetio da je Zakon o matičnim knjigama jedan od temeljnih zakona reforme državne uprave, dok elektronski informacioni sistem povezivanja matičnih knjiga u Beogradu predstavlja prvi korak ka tom cilju.

Prema njegovim rečima, krajnji cilj je da se do 2014. godine omogući povezivanje tog sistema na nivou cele Srbije, zbog čega državni organi u bidućnosti više neće imati potrebu da od građana zahtevaju određena dokumenta, jer će ih imati u svom sistemu.

Makedonska delegacija prethodno je posetila Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije.

Leave a Reply