E-servisi

Mala elektronska trgovina među zemljama EU

Preduzeća u EU ne koriste dovoljno potencijal elektronske trgovine za širenje na tržišta u inostranstvu, zaključak je izveštaja evropskog statističkog zavoda Eurostat. U 2010. je, kako se navodi, 15% firmi imalo elektronske prodaje, ali je samo 6% prodavalo u inostranstvu. Razlika u pogledu kupovine elektronskim putem, preko interneta i posebnim sistemima, još je veća. Elektronske kupovine obavilo je 35% preduzeća, a samo 10% je kupovalo iz drugih zemalja članica. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, u 2010. je oko 32% preduzeća naručivalo proizvode i usluge preko interneta, a oko 20% i prodavalo.

Danska preduzeća su najaktivnija u EU u elektronskoj prodaji. Tim putem prodavalo je 28% preduzeća, a od toga samo 8% klijentima u drugim članicama EU. Istraživanjem je obuhvaćena i Norveška, u kojoj je 36% preduzeća prodavalo elektronskim putem, što im je davalo dobru osnovu za proboj na tržište EU. Potencijal, međutim, nije iskorišćen, budući da je samo 7% njih prodavalo klijentima u EU.

Norveška je šampion i po kupovini elektronskim putem – sa 61% preduzeća, od kojih je samo 15% na taj način kupovalo od neke članice EU. Slična situacija je i u Nemačkoj, u kojoj je svako drugo preduzeće kupovalo elektronski, a svako 10. iz druge zemlje članice.

Preduzeća Malte, Luksemburga i Kipra više su elektronskim putem kupovala iz inostranstva nego od dobavljača svojh zemalja, pošto su im tržišta isuviše mala da im zadovolje potrebe.

Preduzeća u EU u 2010. su 14% profita ostvarili iz elektronske trgovine. Pri tome, mogućnosti modernih tehnologija najviše koriste velika preduzeća – 19%, zatim srednja – 10%, a najmanje mala – 4%. Taj udeo elektronske trgovine u obrtu isti je kao 2009, a za dva procentna poena viši nego 2008. Najveći udeo u trgovini elektronska trgovina ima u Češkoj (25%), a zatim u Finskoj (20%), Švedskoj i Mađarskoj (po 19%). Najmanji udeo je na Kipru (1%).

U izveštaju je napravljena razlika između dve metode elektronske trgovine – preko interneta ili takozvane EDI prodaje, koje omogućavaju automoatsko procesiranje.

Većina firmi koje prodaju elektronskim putem koristi internet sajt (78%), dok 35% koristi EDI prodaje. Uprkos tome, u EDI prodaji ostvareno je 10% ukupnog obrta, a u internet trgovini 4%.

Leave a Reply