E-servisi

Matić u Ženevi predstavila projekat o poziciji žena u IKT oblasti

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo Vlade Republike Srbije saopštilo je da je ministar Jasna Matić juče u sedištu Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) u Ženevi predstavila projekat Globalne mreže žena donosilaca odluka u IKT oblasti „Women in ICT“.

U saopštenju se navodi da je povodom stogodišnjice međunarodnog praznika Dana žena, uz podršku UN i ITU, održana panel diskusija na temu pozicije žena u informatičkoj i telekomunikacionoj industriji pod nazivom “Zašto mlade žene odustaju od tehnologije?”.

Ovaj projekat, koji je predstavljen svetskoj javnosti pre dve nedelje u UN, napravljen je sa idejom da pomogne ženama da ostvare uspešne karijere u IKT industriji, ojača principe rodne ravnopravnosti u toj oblasti i promoviše IKT kod žena širom sveta.

Kao jedan od najznačajnijih alata za funkcionisanje ove mreže, Matić je predstavila internet portal www.witnet.org uz pomoć kojeg će članice mreže moći da komuniciraju i razmenjuju informacije bez obzira na to iz koje zemlje dolaze.

Globalna mreža žena donosilaca odluka u IKT oblasti osnovana je u oktobru 2010. godine na inicijativu Matić, a nakon usvajanja Rezolucije 70 Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) na konferenciji u Gvadalahari u Meksiku.

One thought on “Matić u Ženevi predstavila projekat o poziciji žena u IKT oblasti

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Nemam nista protiv feminizma, ali imam protiv ovakvih nasih besmislenih aktivnosti i bacanja para za sluzbena putovanja i reprezentaciju u vreme svetske i posebno domace finansijske i ekonomske krize.

Leave a Reply