E-servisi

Menja se zakon, ali i dalje ostaju prepreke za dolazak PayPal-a

Novi zakon o deviznom poslovanju, koji će značajno pospešiti elektronsku trgovinu preko interneta, biće usvojen krajem novembra, najavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić

On je rekao da je zakonski nacrt u javnoj raspravi i tokom novembra biće upućen u skupštinsku proceduru, posle koje ubrzo sledi usvajanje i stupanje na snagu.

U pauzi javne rasprave o predlogu izmena i dopuna Zakona o deviznom poslovanju, koji je organizovao Centar za razvoj Interneta, Senić je novinarima rekao da će u novom zakonu biti ukinute mnoge birokratske procedure.

Ukinut je čitav Devizni inspektorat u Ministarstvu finansija i sve one obaveze koje su korisnici imali prema deviznom inspektoratu, objasnio je Senić i dodao da su ostale jedino neke nadležnosti Narodne banke Srbije, kada je reč o deviznom poslovanju.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević rekao je da je i Zakon o elektronskoj trgovini u nadležnosti tog ministarstva, koje ga je stavilo pod “rentgen javnosti” i očekuju sugestije i primedbe na taj propis.

On je izrazio nadu da će i taj zakon do kraja godine biti unapređen.

Cilj je da se od naredne godine domaćim pravnim i fizičkim licima olakša elektronska trgovina na Internetu, da nemaju velike prepreke u tom poslu, objasnio je Lazarević.

“Velika je stvar što Ministarstvo finansija i privrede priprema izmene Zakona o računovodstvu, čime će omogućiti funkcionisanje elektronskih faktura i to je ključna stvar u funkcionisanju elektronskog poslovanja”, naglasio je Lazarević i dodao da je potrebno doneti niz podzakonskih akata da bi elektronsko trgovanje bilo lakše i brže.

Lazarević je naveo da u Srbiji malo više od 50 odsto domaćinstava ima pristup Internetu, što je daleko ispod proseka EU.

ComTrade zaobišao Srbiju

Zoran Torbica iz Centra za razvoj Interneta upozorio je da izmenama Zakona o deviznom poslovanju i dalje postoji “crvena linija” koja nije pređena, a to je da pravna i fizička lica i dalje ne mogu da imaju otvoren devizni račun u inostranstvu i neće moći da koriste PayPal za elektronsko trgovanje preko Interneta.

Hrvatska je 2009. potpuno liberalizovala devizno poslovanje na Internetu i nije se desio odliv deviza iz te zemlje, ali je zato njihova Internet industrija zabeležila rast od preko 50 odsto, naveo je on.

Torbica je podsetio su prošle godine iz Srbije izvezene maline za oko 150 miliona dolara, a informatički softver za oko 200 miliona dolara.

“Ne znam šta treba učiniti da se poveća izvoz malina za 10 miliona dolara, a za razvoj usluga preko Interneta ne mora ništa da se ulaže, već samo da se liberalizuju propisi”, objasnio je Torbica i dodao da prema nekim istraživanjima, Srbija može godišnje da prihoduje više od šest milijardi evra od Internet trgovine.

Srpska kompanija ComTrade je prošle godine iz svoje firme u Sloveniji izvezla softver u svet u vrednosti preko 550 miliona dolara, jer to nije mogla iz Srbije zbog zakonskih ograničenja, naveo je Torbica.

4 thoughts on “Menja se zakon, ali i dalje ostaju prepreke za dolazak PayPal-a

 1. Brandz

  Mene najviše plaši to što je sve to tako usporeno, nema promena u našem sustavu vrednovanja, ako bude, dobro je, ako ne, isto je dobro!
  Nadam se da će se mentalitet promeniti u našu zajedničku korist!

 2. Aca

  Не знам шта је са овом лудом земљом. Где год можемо примењујемо прописе који су многоструко строжији од оних по Европи и Америци, али се ипак краде и шаком и капом. И поред тога истрајавамо у глупостима. Већи смо католици од Папе. Ево једног баналног примера. Код нас су још увек обавезна дневна светла за време летњег рачунања времена. Сви то могу да укину али ми не. И да не причам даље.

 3. Zubin

  Eto da bi posao uspeo, moraš ga obavljati iz druge zemlje, jer tvoja država nema sluha za ono što normalno funkcionira u svetu.
  Apsurdima nikada kraja!

 4. Anja

  Koliko smo udaljeni od normalnog i uljuđenog svijeta govori činjenica da neke stvari kod nas ne funkcioniraju zbog nas samih, a ne zbog tog istog svijeta…

Leave a Reply