E-servisi

Ministarka Jasna Matić u Ženevi potpisala Memorandum o razumevanju sa Generalnim sekretarom Međunarodne unije za telekomunikacije Hamadunom Tureom

Ministarka Jasna Matić potpisala je, danas u Ženevi, sa dr Hamadunom Tureom, generalnim sekretarom Međunarodne unije za telekomunikacije, Memorandum o razumevanju. Memorandum između Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije i Međunarodne unije za telekomunikacije predstavlja osnov za realizaciju rezolucije 70 ITU koja je oktobra ove godine usvojena u Gvadalahari.

Memorandum koji je danas potpisan predstavlja nastavak aktivnosti povodom inicijative Ministarstva o osnivanju Globalne mreže žena donosilaca odluka u informacionim i komunikacionim tehnologijama u okviru Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), pod okriljem Ujedinjnih nacija.

U cilju nastavka inicijative Ministartsva za telekomunikacije i informaciono društvo o osnivanju Globalne mreže žena donosilaca odluka u IKT i povodom usvojenih amandmana na Rezoluciju 70 ITU na nedavno završenoj Konferenciji opunomoćenika u Gvadalahari, Jasna Matić održala je nedavno sastanke u sedištu Ujedinjenih Nacija u Njujorku sa Mišel Bašele (Michelle Bachelet), izvršnom direktorkom novoosnovanog tela Ujedinjenih nacija UN Women i zamenicom Generalnog sekretara UN, Rejčel Majandža (Rachel Mayanja), specijalnom savetnicom Ban Ki Muna za ravnopravnost polova koje su izrazile želju da se priključe inicijativi i podrže Rezoluciju donetu na predlog Republike Srbije.

”Danas smo potpisali Memorandum o saradnji sa najvišim telom u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, koji će dovesti do realizacije naše inicijative, koja je nedavno ozvaničena donošenjem Rezolucije 70 na Konferenciji opunomoćenika u Meksiku. Podrška Međunarodne unije za telekomunikacije, kao specijalizovane agencije Ujedinjenih Nacija, je od velikog značaja, jer nam otvara prostor da se rezolucija sprovede u svim zemljama članicama UN. Podrška Ujedinjenih Nacija potvrđena je i tokom sastanaka održanih u Njujorku gde su predstavnice najviših tela UN koja se bave ravnopravnošću polova i unapređenjem položaja žena izrazile spremnost da se priključe našoj inicijativi”, rekla je Jasna Matić.

Ministarka Jasna Matić je dodala da ovaj Memorandum predstavlja svojevrsno priznanje za rezultate rada Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo u protekle dve godine, kako na razvoju telekomunikacija i informacionog društva u Republici Srbiji, tako i na unapređenju saradnje sa međunarodnim organizacijama, a posebno sa ITU.

Dr Hamadun Ture, generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije je rekao: ”Zahvaljujem se Jasni Matić i ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo na dobrom imidžu koji grade za ITU preko ove rezolucije. Izuzetno mi je drago i čestitam vam što ste već uspeli da okupite sva tele UN-a koja će se uključiti u realizaciju rezolucije, što do sada niko nije uspeo”.

Ture je najavio poziv ministarki Matić da uzme učešće u Brodbend komisiji i predvodi odbor za mlade.

Leave a Reply