E-servisi

Ministarka Matić razgovarala sa potpredsednikom EK za Digitalnu agendu

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić razgovarala je danas u Briselu sa potpredsednikom Evropske komisije (EK) za Digitalnu agendu Nili Kros o trendovima na tržištu elektronskih komunikacija i njihovom zakonodavnom okviru u Srbiji.

U saopštenju Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo navodi se da je na sastanku Matić i Kros na marginama konferencije „ICT 2010: Digitaly Driven“, koja se od 27. do 29. septembra održava u Briselu, bilo reči o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji i Evropi.

Matić je tom prilikom naglasila da je posebno značajna finansijska podrška EU u vrednosti od više od 20 miliona evra za sprovođenje projekata razvoja digitalne ekonomije, pre svega za digitalizaciju TV signala i razvoj elektronske uprave u Srbiji.

Ona je dodala da naučnici iz Srbije aktivno koriste i dostupne fondove u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Prema njenim rečima, kroz IPA fondove Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo sprovodi projekat „Podrška procesu prelaska na digitalno emitovanje TV signala“ u vrednosti od 10,5 miliona evra.

Matić je obavestila Kros i o novom Zakonu o elektronskim komunikacijama, procesu privatizacije kompanije “Telekom Srbija”, harmonizaciji nacionalnih politika i propisa sa evropskim regulatornim okvirom u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, kao i o projektima koji podržavaju razvoj digitalne ekonomije u Srbiji, a koji su finansirani iz fondova EU.

Kros je ukazala na to da podržava Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo u daljem korišćenju evropske Digitalne agende kao okvira za liberalizaciju svih segmenata tržišta telekomunikacija.

Konferencija „ICT 2010: Digitaly Driven“ je naveći evropski forum na kome se predstavljaju istraživanja i inovacije u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Centralna tema konferencije, kojoj prisustvuje više od 6.000 učesnika, jeste opredeljivanje preostalih finansijskih sredstava iz Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7) koji predstavlja mehanizam za finansiranje istraživanja u Evropi od 2007. do 2013. godine.

U okviru programa FP7, koji vredi 50 milijardi evra, mogu se obezbediti novčana sredstva za različite naučne i istraživačke projekte, među kojima najveći udeo u vrednosti od 9,1 milijarde evra imaju projekti iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Naučnici i stručnjaci iz Srbije koji se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama aktivno su uključeni u program FP7 i postižu zapažene rezultate. Oni su i najveći korisnici ovih fondova u jugoistočnoj Evropi.

Digitalnu agendu Srbije po evropskom modelu sprovodi resorno ministarstvo kako bi građani i privrednici koristili informaciono-komunikacione tehnologije u cilju povećanja kvaliteta života i konkurentnosti privrede.

Leave a Reply