E-servisi

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo u poseti Inđiji

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić posetila je danas sa saradnicima Opštinu Inđija. Nakon sastanka sa predsednikom opštine Inđija Goranom Ješićem, prisustvovala je prezentaciji servisa elektronske uprave Opštine Inđija. Poseban akcenat na prezentaciji stavljen je na GIS- a (Geografski informacioni sistem) i Sistem 48, koji je implementiran pod GIS sistemom, a ministarka je upoznata i sa softverom za elektronske sednice koji u Inđiji funkcioniše već 7 meseci.

Takođe prezentovan je i Sistem koji će omogućiti potpunu personalizaciju e-servisa Opštine Inđija. Sistem koristi elektronski potpis u kome prepoznaje JMBG, a za potvrdu autentifikacije koristi se PIN, koji inače služi za autentifikaciju elektronskog potpisa. To znači da građani više neće morati da dolaze u Opštinu da se registriju i dobiju username i password, već će biti dovoljno da imaju elektronski potpis, kojim će moći da pristupaju personalizovanom delu e-government portala Opštine Inđija.

Ministarka je nakon prezentacije istakla da nema sumnje da je Opština Inđija najnaprednija Opština u Srbiji kada su u pitanju informacione tehnologije.

„Naš zadatak u ministarstvu je da u saradnji sa Opštinom Inđija napravimo što bolju regulativu, a da Opštinu Inđija koristimo kao dobar primer za druge opštine, koje do sada nisu bile tako ambiciozne ili nisu imali uslove da svojim građanima i privredi pruže elektronske usluge na način kako to čini Opština Inđija“, rekla je ministarka Jasna Matić.

Predsednik opštine Inđija Goran Ješić je rekao da Opština Inđija ima sjajnu komunikaciju sa ministarstvom za telekomunikacije i informaciono društvo.

„Inđija je otišla daleko u domenu e-uprave i mislim da sa našim iskustvom možemo da pomognemo ministarstvu, a isto tako ministarstvo može pomoći nama tako što će to što mi već radimo rešiti globalno i pomoći da se to implementira na teritoriji cele Srbije, jer samo tako možemo očekivati neki značajniji napredak. Uvođenjem e- uprave smo smanjili troškove, sve manje građana dolazi u prijemno odeljenje čime je drastično smanjena mogućnost korupcije, a ubrzano je i rešavanje svih administrativnih procedura. Sve to zajedno je značajno poboljšalo efikasnost rada i dalo fantastične rezultate, rekao je predsednik Ješić.

Nakon prezentacije u velikoj sali Kulturnog centra održana je tribina na temu „Bezbednost dece na internetu“, kojoj su osim učenika inđijskih srednjih škola prisustvovali i prosvetni radnici, pre svega profesori informatike, kao i zainteresovani građani.

Osnovni cilj obeležavanja godine bezbednijeg interneta u Srbiji je edukacija dece, njihovih roditelja i učitelja u cilju sprečavanja zloupotrebe dece u virtuelnom okruženju. Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo uz podršku kompanije Telekom i Opštine Inđija, ovom tribinom je želelo da skrene pažnju celokupne javnosti na sve više prisutan problem nebezbednih i neprikladnih sadržaja kojima su deca i mladi izloženi na internetu.

Leave a Reply