E-servisi

MUP Srbije koristi savremene informatičke alatke

Prvi potpredsednik-zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je da je seminar „Tehnički dani MUP-a“ na Zlatiboru pokazao da Ministarstvo poseduje kapacitete za borbu sa svim vidovima kriminaliteta i sprečavanje zloupotreba i korupcije.

Dačić je na zatvaranju ovog skupa ocenio da je taj seminar, koji je pet dana bio mesto za predstavljanje najnovijih tehnoloških dostignuća u Ministarstvu unutrašnjih poslova, potvrdio tu činjenicu.

Prema njegovim rečima, sve relevantne organizacione jedinice MUP-a koje su bile uključene u ovu manifestaciju pokazale su da stremljenje ka primeni sve savremenije tehnologije na najbolji mogući način može da doprinese borbi protiv organizovanog kriminala i međunarodnog terorizma.

Ministar je pohvalio sve one koji su učestvovali u realizaciji ovog skupa, učesnike skupa, prezentere, kao i one koji nisu prisutni, a pružili su značajan doprinos u razvoju alata koji su ovom prilikom predstavljeni.

To su GIS (geografski informacioni sistem), kao osnova za mnoge operativne zadatke, ali i alat za korišćenje u strateškom odlučivanju, IP telefonija i video konferencija, primena kvalifikovanih digitalnih sertifikata, servisi za kontrolu biometrijskih pasoša, primena mobilnih uređaja za različite pretrage evidencija MUP-a, TETRA sistem, kao i portal e-uprave.

Takođe, na seminaru su predstavljeni i zaštićeni kriptovani mejl, različiti sistemi video nadzora, praktična primena vozila interventnih jedinica, saobraćajnih jedinica, takozvanih presretača, opservacionih vozila SAJ-a i termovizijskih vozila Uprave granične policije.

Tema skupa bila je i kamera protivpožarnih jedinica, a posebno sistema 112, koji će u budućnosti dati izuzetan doprinos efikasnosti službi u vanrednim situacijama.

Leave a Reply