E-servisi

Najavljena ulaganja u oblast informaciono-komunikacionih tehnologija

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić najavio je danas da će Srbija u narednom periodu investirati po 15 miliona evra u izgradnju četiri informaciona inkubatora, kao i osam miliona evra u superkompjuter u bloku 39 na Novom Beogradu.

Đelić je na otvaranju Regionalnog foruma za unapređenje istraživanja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u hotelu “Hajat” istakao da je naša zemlja obezbedila 400 miliona evra vanbudžetskih sredstava za investiranje u naučno-tehničku infrastrukturu.

U martu je potpisan sporazum sa Evropskom investicionom bankom o kreditu od 200 miliona evra, a pre nekoliko nedelja sporazum sa Bankom za razvoj Saveta Evrope o kreditu od 35 miliona evra, naglasio je potpredsednik Vlade i dodao da je 23 miliona evra dobijeno iz IPA fondova.

On je rekao da će Srbija u predstojećem periodu imati 1.800 naučnika u domenu informaciono-komunikacionih tehnologija, što je 800 više nego u prethodnom ciklusu naučno-istraživačkog rada.

IKT je jedan od ključnih elemenata razvoja u 21. veku i Srbija kao zemlja bez prirodnih resursa mora da iskoristi stručnost svojih ljudi kako bi postala značaj faktor svetske i evropske nauke i tehnologije, poručio je Đelić.

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić ukazala je na to da je naučna zajednica celog regiona vrlo uspešna kada je reč o učešću u evropskim programima, kojima se velikodušno finansiraju istraživanja u ovoj oblasti.

Ona je ocenila da je današnji skup jedan od načina da se pojača saradnja zemalja u regionu kako bi naučnici slali zajedničke projekte za programe Evropske komisije.

Matić je izrazila zahvalnost Evropskoj komisiji na dosadašnjim naporima da se našim naučnicima omogući pristup evropskim fondovima u IT oblasti, pri čemu je uputila poziv susednim zemljama da zajedno sa Srbijom ulože još veći trud da bi se iskoristila ne samo sredstva iz ovih fondova nego i ostvarila naučna saradnja sa zemljama EU.

Iako je regionalna saradnja u domenu IKT još u povoju, stvorili su se uslovi da zemlje iz regiona više sarađuju i samostalno predlažu projekte, zaključila je ona.

Regionalni forum su organizovali Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj u saradnji sa Evropskom komisijom, a učesnici su najviši predstavnici nadležnih ministarstava iz regiona, predstavnici Evropske komisije, kreatori politika IKT i eminentni istraživači iz te oblasti.

Leave a Reply