E-servisi

Najboljim romskim učenicima uručeno 40 računara

Ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije Svetozar Čiplić uručio je danas povodom 8. aprila – Svetskog dana Roma 40 računara najboljim romskim učenicima.

Foto: Tanjug

Čiplić je na svečanosti održanoj u Palati Vlade Srbije ocenio da bez tehnologije nema napretka, i istakao da resorno ministarstvo dodelom kompjutera najboljim romskim učenicima pokušava da pomogne i unapredi uslove u kojima se ta deca obrazuju.

Ministar je prilikom uručivanja pohvalnica đacima istakao da su Romi najveći resurs države jer i pored toga što žive u težim okolnostima nego ostali građani ostvaruju odlične rezultate.

Prema njegovim rečima, pomoć države Romima mora da bude povećana, a Ministarstvo će ponuditi mere koje će pre svega deci obezbediti nesmetan razvoj, školovanje i potom zapošljavanje.

On je podsetio na to da u Srbiji prema popisu iz 2002. godine živi 108.000 Roma, ali da ih prema procenama ima više od 450.000, i izrazio nadu da će 2011. godine u sledećem popisu biti evidentirani svi Romi u našoj zemlji.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić istakao je da se više od 60 odsto romske dece ne upiše osnovnu školu, i ukazao na to da samo polovina od tog broja upiše srednju školu.

Na konkurs Ministarstva za dodelu računara najboljim romskim učenicima prijavilo se više od 450 đaka, precizirao je Antić i objasnio da je cilj akcije da se na pozitivan način predstavi obrazovanje u romskoj populaciji.

Svetski dan Roma ustanovljen je 1971. godine na Prvom svetskom kongresu Roma u Londonu, kada je usvojeno ime naroda, a nešto kasnije i romska himna i zastava i jezička ravnopravnost svih romskih dijalekata.

Problem nedovoljnog ekonomskog razvoja Roma i neadekvatnog društvenog položaja postao je jedan od glavnih problema Evrope, u kojoj živi više od 12 miliona osoba romske nacionalnosti.

Većina romske dece nalazi se van školskog sistema, njihovi roditelji su nezaposleni, veliki broj porodica živi u nehigijenskim naseljima i suočeni su sa nemaštinom, nasiljem na rasnoj osnovi i diskriminacijom.

“Dekada inkluzije Roma 2005–2015” je evropska strateška akcija započeta pre četiri godine, čiji je osnovni cilj uklanjanje svih oblika diskriminacije prema Romima i njihovo uključivanje i integracija u društvene tokove.

Svečanosti u Palati Vlade Srbije prisustvovali su i članovi porodica učenika, a posle uručivanja pohvalnica romsko kulturno-umetničko društvo izvelo je prigodan program.

U organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava večeras u 20 časova u centru Beograda, na Trgu Republike, biće organizovan koncert romske grupe “Kal”.

Ministarstvo je uputilo poziv građanima Beograda, gostima glavnog grada i medijima da proprate ovaj događaj i da na taj način doprinesu poboljšanju položaja pripadnika romske zajednice.

Leave a Reply