E-servisi

Nastavak povezivanje agros-a sa evropskim i mrežama u okruženju

29.06.2009.godine počela je test faza povezivanja mreža permanentnih stanica Srbije i Mađarske, a od 17.09.2009.godine, na isti način, počela je test faza povezivanja mreža permanentnih stanica Srbije i Bugarske.

Mreža permanentnih stanica u Bugarskoj se sastoji od 12 permanentnih stanica koje podržavaju trenutno dva najaktuelnija satelitska sistema- GPS i GLONASS. Sistem pokriva teritoriju od 110.910 km2. Mreža permanentnih stanica u Bugarskoj ima jednu stanicu u EPN mreži (stanica koja je smeštena u Sofiji) i, u koliko obezbedimo neophodne uslove, ta stanica bi mogla biti i u našoj mreži. Mreža permanentnih stanica u Srbiji, kao što je poznato, sastoji se od 28 permanentnih stanica koje podržavaju samo GPS satelitski sistem i pokriva teritoriju od 88361 km2. Sve stanice AGROS mreže su uključene u sistem EUPOS.

Testiranje se obavlja razmenjivanjem podataka. Od strane kolega iz Bugarske dobijamo podatke sa stanica Sofija, Montana i Blagoevgrad, a od strane nacionalne mreže Republike Srbije, šalju se podaci sa stanica u Dimitrovgradu, Knjaževcu i Boru. Dobijanje podataka sa stanice EPN mreže Sofija bi nam, pored uključivanja naših stanica u EPN mrežu, omogućilo kvalitetnije ispitivanje i dobijanje kvalitetnijih koordinata sa permanentnih stanica, obzirom da se koordinate stanica u EPN mreži dobijaju kombinacijama raznih geodetskih metoda merenja-Global Positioning System (GPS), Very Long Baseline Radio Interferometry (VLBI), Satelite Laser Ranging (SLR), Lunar Laser Ranging (LLR) i Doppler Orbitography and Radiopositioning Integrated by Satellite (DORIS).

Test faza povezivanja podrazumeva ispitivanje kako tehničkih mogućnosti zainteresovanih strana, tako i ispitivanje telekomunikacionih linija i brzine odziva na moguće probleme tokom razmene podataka. Jako važna komponenta je i stabilnost skladištenja podataka koji će se koristiti u ispitivanju svih parametara kvaliteta mreža.

U periodu testiranja vršiće se kontrola kvaliteta koordinata sa obe strane kao i zajedničko izravnanje mreža.

Leave a Reply