E-servisi

NBS: Nema smetnji za PayPal u Srbiji

Povodom korišćenja usluga “PayPal” servisa u Srbiji nema smetnji da rezidenti preko banke slobodno vrše plaćanje, odnosno naplatu po osnovu kupovine ili prodaje robe i usluga u inostranstvu koristeći usluge tog servisa, konstatuje se u pismu koje je Narodna banka Srbije uputila nadležnim ministarstvima.

Takođe, prema važećim propisima kojima se uređuje platni promet u zemlji i sa inostranstvom, nije potrebno da se “kompanija PayPal” Pte.Ltd Singapore registruje kao banka ili neka druga finansijska institucija ili da ustanovi lokalno predstavništvo za pružanje ovakvog vida usluge, navedeno je u pismu NBS nadležnim ministarstvima.

Narodna banka smatra da će uvođenje ovog elektronskog servisa plaćanja povećati efikasnost platnih transakcija sa inostranstvom i smanjiti troškove njihovog izvršenja za naše građane i domaća preduzeća.

U pismu su sadržani zaključci sa sastanka predstavnika Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija da će opšti uslovi o pružanju usluga “PayPal” servisa radi korišćenja u Srbiji biti dopunjeni, kako je to učinjeno i u pojedinim grupama zemalja, što praktično znači da će rezidenti usluge ovog servisa koristiti pri kupovini, odnosno prodaji robe i usluga nerezidentima, dok će se sredstva ostvarena tom prodajom prenositi sa “PayPal” računa na račune rezidenata u Republici Srbiji.Narodna banka Srbije Beograd

One thought on “NBS: Nema smetnji za PayPal u Srbiji

 1. furuna

  Nadam se da ce ovaj tekst biti objavljen jer ima dosta korisnih informacija za ljude koji cekaju Godoa(PayPal).

  Treci put pisem komentare na ovakve clanke ali ovaj je najobimniji i najinformativniji! Pa kada ce narod shvatiti da NIJE kriva NBS, ni ministri, ni predsednci, ni skupstinari!!! Jao! Jao! Jao! Kakve crne prepreke!
  PayPal je kriv! Npr. imamo Moneybookers, AlertPay, SegPay i svi rade po ISTOM PRINCIPU kao PayPal i to dobrih 5-10 godina! Stoga PayPal pitajte zasto nas nije uvrstio u listu podrzanih zemalja… Evo naprimer Moneybookers uplata. Placeno mi je 273.01 eur. Kad je MB uzeo svoj deo(per transaction fee i withdraw fee) i kada je banka Intesa uzela svoj deo ja sam dobio 260 eur na devizni racun. PayPal naplacuje min.3.4% a i do preko 5% po transkaciji plus jos neki fixni fee(oko 0.5eur). Zatim racunajte da ce vam paypal uzeti jos neki fee za povlacenje sredstava i fee od 2.5% za konveriziju eur u din! Npr. u Madjarskoj kada otvorite PayPal account mozete da primate uplate u evrima ali MORATE da ih povlacite na racun u banci u FORINTAMA. Toliko o svevisnjem PayPal-u! Da ne pominjem restrikcije vezane za famozni PayPal. Pocev od sending i receiving limita, slanja gomile dokumenata, a ne daj boze da vam neko plati iz arapskih zemalja odmah idete u sivu zonu kao neki terorista i nadate se da vas nece mnogo smarati sa glupim pitanjima poput: odakle znate tu osobu, prepiske vase korespodencije bi nam bile od velike pomoci itd…
  Ja ljudi moji sa PayPal kuburim vec 5 godina. Otvaraju mi drugari naloge u okolnim zemljama. Do sada mi je PayPal blokirao(citaj uzeo) sigurno 2000 eur. Mnogo vise sam zaradio,ali opet!
  PayPal vs Moneybookers: PP ima tri vrste accounta. Personal,Premier i Business. Samo Business moze da primi uplatu direktno sa kartice kupca. Ako imate personal i premier kupac ce morati da registruje PP account, obavi jos par SMOR stvari i tek onda da vam plati.
  Moneybookers: sve sto treba da uradite je da im kazete da hocete merchant account umesto personal. I ne morate biti firma. Sa merchant accountom vam kupac placa karticom u roku od ODMAH. Ne treba da se registruje na MB i prolazi 100 provera.
  Zivi bili pa videli kad svemoguci PayPal dodje i do nas. Pa od tada samo cekam 6 meseci da krenu prvi komentari i pljuvanje po istom.

Leave a Reply