E-servisi

Novi informacioni sistem Ustavnog suda Srbije

Državni sekretar za Digitalnu agendu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Vlade Republike Srbije Jasna Matić saopštila je danas da je Ustavni sud Srbije uveo novi informacioni sistem za rad na predmetima, u koji je do sada uloženo približno 20 miliona dinara.

Matić je na konferenciji za novinare održanoj tim povodom ukazala na to da će novi sistem olakšati rad sudija i zaposlenih u ovom sudu.

Ona je istakla da je postignut dogovor o tome da se u narednoj fazi omogući i uvid u sudsku praksu, kao i da se rad suda učini dostupnim građanima.

Prema njenim rečima, uvođenje softvera koštalo je više od 17 miliona dinara, a ostatak sredstava potrošen je za hardversku opremu.

Matić je dodala da informacioni sistem suda omogućava održavanje elektronskih sednica, automatsko zavođenje, dodelu i obradu predmeta.

Predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević rekao je da su u elektronskom sistemu već održane dve pripremne sednice i da će nova tehnologija omogućiti sudijama uvid u 8.599 predmeta kojih trenutno ima u radu.

Prema njegovim rečima, u narednoj fazi dorade u sistem bi trebalo da bude uključena i postupajuća sudska praksa sa svim predmetima.

On je naveo da je neophodno da se obezbede sredstva za dodatno unapređenje sistema koje bi omogućio da uvid u predmete imaju i građani koji traže zaštitu prava pred Ustavnim sudom Srbije.

One thought on “Novi informacioni sistem Ustavnog suda Srbije

  1. Mali Perica

    Pocela je informatizacija. Blago nama ako su za 8.500 hiljada predmeta platili 17.000.000 koliko ce tek kostati celo pravosude sa tim resenjem. 10.000.000 predmeta bice 200 miliona evra…?????!!!

Leave a Reply