apr-sajt
E-servisi

Novi registar medija u APR-u

Agencija za privredne registre (APR) saopštila je da će 13. februara početi da vodi Registar medija, čime prestaje sa radom Registar javnih glasila. Elektronske podatke iz Registra javnih glasila APR će uneti u bazu podataka novog Registra medija po službenoj dužnosti, dok će izdavači medija imati rok od šest meseci da ispune zakonsku obavezu prijavljivanja podataka koji se nisu registrovali u starom registru.

apr-sajt

Uspostavljanjem novog registra biće obezbeđena javnost podataka i dokumenata o pravnim i fizičkim licima koja imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu izdavača i o njihovim povezanim licima, kao i podatke o drugim izdavačima u kojima ta lica imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu.

Osim toga, javnosti će biti stavljeni na uvid i podaci o državnoj pomoći i novčanim sredstvima koja medijima dodeljuju državni organi, lokalna samouprava, organizacije sa javnim ovlašćenjima ili pravna lica koje osniva ili finansira Srbija, autonomna pokrajina ili lokalna samouprava, navodi se u saopštenju. Registar će pružati i javne podatke o prosečno prodatom tiražu medija u kalendarskoj godini koji će se prijavljivati do 31. marta tekuće godine za prethodnu godinu.

Leave a Reply