igis
E-servisi

Obuka za obradu podataka prikupljenih LiDAR sistemom u okviru Projekta IGIS

U okviru implementacije projekta “Uspostavljanje nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka i Centra za daljinsku detekciju Republike Srbije – zasnovano na sistemu IGIS” u periodu od 14. – 18. januara 2013. godine realizovan je drugi deo obuke za obradu podataka dobijenih LiDAR sistemom.

Nakon uspešno izvršenih radova na prikupljanju podataka primenom LiDAR tehnologije za potrebe izrade visokopreciznog digitalnog modela terena plavnog područja reke Tise površine 1870 km2, u periodu od 14. – 18. januara 2013. godine održan je drugi deo obuke za obradu podataka dobijenih LiDAR sistemom. Obuku je održao Aymeric Godet, stručnjak u oblasti procesiranja LiDAR podataka iz francuskog Nacionalnog geografskog instituta (IGN).

igis

Pored zaposlenih iz Republičkog geodetskog zavoda, obuci su prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane Republike Srbije, kao i predstavnici Konzorcijuma koji će zajedno sa kolegama iz RGZ-a raditi na izradi DMT-a. Obuka je imala za cilj detaljno upoznavanje zaposlenih sa mogućnostima softvera TerraSolid kao i definisanje procesa rada i metoda za potrebe klasifikacije i obrade podataka u cilju ispunjavanja specifičnih zahteva pri izradi visokoprecizne visinske predstave.

Parametri georeferenciranja visokopreciznog DMT-a za plavno područje reke Tise će biti definisani parametrima prostornog referentnog sistema Republike Srbije, a visine će se izražavati u odnosu na zvanični kvazigeoid Republike Srbije kao vertikalnu referentnu površ.

Visokoprecizni DMT plavnog područja reke Tise će se primarno koristiti za definisanje zona ugroženosti od poplava i planiranje aktivnosti na polju zaštite ugroženih zona od strane nadležnih institucija na državnom i lokalnom nivou.

Leave a Reply