E-servisi

Od danas poreske obaveze stižu e-mailom

 Direktor Poreske uprave Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Dragutin Radosavljević izjavio je da građani i privrednici od danas mogu odmah da dobiju informacije o stanju svojih poreskih obaveza preko Kontakt centra te uprave.

Radosavljević je na konferenciji za novinare objasnio da se informacije o uplatama i stanju na poreskom računu mogu saznati pozivanjem broja 0700 700 007, nakon čega poreski obveznik kroz nekoliko minuta na svoju imejl adresu dobija traženi upit.

On je precizirao da pozivanjem pomenutog broja predstavnici preduzeća daju podatke o poreskom identifikacionom broju (PIB), matičnom broju preduzeća, sedištu, adresi, kao i svoje lične podatke.

Prema njegovim rečima, reforme koje se sprovode u Poreskoj upravi su u skladu sa strateškim ciljevima Vlade o povećanju naplate javnih prihoda i modernizaciji rada te državne institucije.

Direktor Sektora za razvoj i računarsku podršku Poreske uprave Dejan Vidojević istakao je da je servis potpuno besplatan za pozive iz Beograda, dok se za pozive iz unutrašnjosti trošak deli između Uprave i osobe koja joj je uputila poziv.

Vidojević je ukazao na to da je kod građana procedura slična kao i kod preduzeća, uz ispunjenje bezbednosnih uslova.

On je objasnio da građani preuzimaju obrazac sa sajta Poreske uprave, gde navode svoju imejl adresu i broj telefona sa koga će zvati Kontakt centar, a nakon te registracije mogu pozivom da zahtevaju informacije o stanju na svojim poreskim računima.

Vidojević je napomenuo da je kod građana izuzeta mogućnost dobijanja podataka o porezu na imovinu jer je za naplatu tog poreza nadležna lokalna samouprava, pa nema jedinstvene evidencije na republičkom nivou.

On je najavio brojne novine koje će poboljšati rad PU i smanjiti troškove poslodavaca i građana, a jedna od njih odnosi se na to da će se već od martovskih prijava za porez na dodatu vrednost komunikacija obavljati isključivo elektronskim putem.

Leave a Reply