E-servisi

Omogućen besplatan elektronski pristup dokumentima Svetske banke

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović i direktor Kancelarije Svetske banke (SB) u Srbiji Sajmon Grej otvorili su danas Informativni centar SB u Univerzitetskoj biblioteci “Svetozar Marković“ koji će omogućiti korišćenje podataka te institucije.

Obradović je istakao da je Ministarstvo prosvete imalo veliku podršku Svetske banke, koja se ne ograničava samo na finansijsku već i pomoć u smislu informacija koje su doprinele promenama u obrazovnom sistemu naše zemlje.

To ne znači da je u svim pitanjima postojala saglasnost, ukazao je ministar i dodao da su u razgovorima tražena najbolja rešenja za obrazovni sistem Srbije.

On je izrazio uverenje da će Informativni centar, u kome će svim građanima, pre svega studentima, učenicima, profesorima i celokupnoj akademskoj javnosti, biti obezbeđen besplatan pristup informacijama, statističkim bazama podataka i publikacijama Svetske banke u raznim oblastima, biti od pomoći svima kojima su neophodni podaci te vrste.

Grej je naglasio da će u ovom centru biti moguć pristup mnogim
dokumentima Svetske banke, i najavio da će od 1. jula ta institucija
učiniti dostupnim i nove informacije, za koje je do sada bila potrebna pretplata.

Nadamo se da će ovaj informativni centar trajati koliko i Svetska banka u Srbiji, ali i da to neće biti predugo jer nakon određenog vremena zemlje nastavljaju dalje i bez nas, ukazao je Grej.

Svetska banka je otvorila 65 ovakvih centara u svetu u poslednjih 15
godina. Objedinjeni podaci Svetske banke dostupni su na adresi data.worldbank.org.

Leave a Reply