E-servisi

Osnovana Nacionalna Komisija za širokopojasni pristup Internetu i digitalni razvoj

Danas je u Beogradu osnovana Nacionalna Komisija za širokopojasni pristup i digitalni razvoj čiji će glavni zadatak biti promocija značaja širokopojasnog pristupa Internetu. Ova komisija osniva se po ugledu na globalnu Brodbend komisiju čiji je Jasna Matić nedavno postala član.

Koliko je ova tema bitna u svetu, pokazuju sami članovi i globalne i nacionalne komisije kao i to da je osnivačkom sastanku u Beogradu prisustvovao i generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije dr Hamadun Ture. Generalni sekretar boraviće u Beogradu od 3.-5.4.2012. godine kao gost Digitalne agende.

Nacionalna komisija za širokopojasni pristup i digitalni razvoj se formira po ugledu na globalnu Brodbend komisiju (Broadband Commission), koju su 2010. godine osnovali Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) i Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih Nacija (UNESCO).

Nacionalna komisija ima za cilj da promoviše širokopojasni pristup i učini ga univerzalnim i opšteprihvaćenim standardom za razvoj društva i privrede u Srbiji.

Kao odgovor na svetsku ekonomsku krizu i način za ostvarivanje Milenijumskih razvojnih ciljeva UN, globalna Brodbend komisija je formulisala skup ciljeva, koje bi trebalo ostvariti na globalnom nivou do 2015. godine: da širokopojasni pristup bude obuhvaćen univerzalnom uslugom; da širokopojasni pristup bude dostupniji privredi i građanima; da više od 50% domaćinstava u svakoj zemlji ima pristup Internetu; da Internet penetracija dostigne više od 60% populacije.

Promocija ovih ciljeva i njihovo dostizanje u Srbiji biće glavni zadatak Nacionalne komisije.

Širokopojasni pristup je značajno promenio način korišćenja, kao i ulogu Interneta. Veliki protoci za prenos podataka obezbeđuju ubrzani razvoj interaktivnih i multimedijalnih servisa, kojima korisnik sada može pristupiti nezavisno od lokacije na kojoj se nalazi. Istraživanja Svetske banke iz 2009. godine pokazala su da povećanje penetracije širokopojasnih priključaka za 10 procentnih poena, dovodi do povećanja bruto društvenog proizvoda za 1,3%.

Širokopojasni pristup predstavlja osnovu za pružanje usluga (elektronskih servisa) koji doprinose razvoju društva, olakšavaju komunikaciju i povećavaju dostupnost državne administracije građanima (e-government), utiču na proces učenja (e-learning), pružaju brže i kvalitetnije usluge iz oblasti zdravstvene zaštite (e-health) i omogućavaju trgovinu i plaćanje u globalnim okvirima (e-commerce).

Istovremeno, širokopojasni pristup je postao značajna karika u razvoju ruralnih, manje razvijenih i udaljenih oblasti, kao i u razvoju industrijskih zona i povezivanju privrednih regiona jedne zemlje. Primena novih pristupnih tehnologija poboljšava kvalitet života pojednostavljivanjem komunikacije, lakšim i bržim pristupom informacijama, pristupom novim vidovima zabave i unapređenjem kulturnog života.

Razvoj širokopojasnog pristupa daje suštinski doprinos ostvarivanju glavnih razvojnih ciljeva svake zemlje: otvaranju novih radnih mesta, ubrzanju privrednog rasta, povećanju produktivnosti i, konačno, dugoročnom unapređenju konkurentnosti privrede.

Po ugledu na globalnu Brodbend komisiju, čije članove možete pogledati na ovom linku http://www.broadbandcommission.org/CommissionerListPage.aspx , članovi Nacionalne komisije su istaknuti predstavnici relevantnih institucija i kompanija:

1. Branko Radujko – Direktor, Telekom Srbija

2. Kjell Morten Johnsen – Izvršni direktor, Telenor

3. Thanasis Katsiroumpas – Predsednik Upravnog odbora i Izvršni direktor, VIP Mobile

4. Dragica Pilipović – Chaffey – Generalni direktor, SBB

5. Dejan Cvetković – Microsoft Srbija

6. France Presetnik – Generalni direktor, Poslovno druženje Kablovskih operatera Srbije – PUKOS

7. Miroslav Dukić – Član Upravnog Odbora, Republička agencija za elektronske komunikacije – RATEL

8. Profesor dr Akademik Đorđe Šijački – Direktor Centra za teorijsku fiziku Instituta za fiziku

9. Desanka Radunović – Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Republike Srbije

10. Prof. dr Srđan Stanković – Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Republike Srbije

11. Mihailo Vesović – Potpredsednik Privredne komore Srbije – PKS

12. Đorđe Staničić – Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština– SKGO

13. Antonio Passarella – Generalni direktor Ericsson-a za Srbiju

14. Goran Obradović – Generalni direktor kompanije Cisco Srbija

15. Vincent Degert – Šef delegacije EU u Srbiji

16. William Infante – Stalni koordinator UN u Srbiji

17. Hildegard Gacek – Direktor EBRD za Srbiju

18. Zoran Jovanović – Direktor AMRES

19. Branko Kovačević – Rektor Univerziteta KONUS

20. Tatjana Ćitić – Urednik redakcije digitalnog programa RTS

21. Veran Matić – Izvršni direktor i Predsednik Upravnog odbora B92

22. Veselin Simonović – Glavni i ogovorni urednik, Blic

23. Siniša Isakov – Generalni direktor RUV RTV

24. Danica Popović – Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

25. Veselin Jevrosimović – Predsednik ComTrade grupe

26. Miloš Đurković – Predsednik, AmCham

27. Vigor Majić – Direktor Istraživačke stanice Petnica

28. Srđan Ognjanović – Direktor Matematičke gimnazije

2 thoughts on “Osnovana Nacionalna Komisija za širokopojasni pristup Internetu i digitalni razvoj

 1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Promocija ciljeva – da sirokopojasni pristup bude obuhvaćen univerzalnom uslugom i bude dostupniji privredi i građanima, da više od 50 odsto domaćinstava u svakoj zemlji ima pristup Internetu, da prodor Interneta dostigne više od 60 odsto populacije – kao i njihovo dostizanje u Srbiji, bice glavni zadatak Nacionalne komisije.

  Prva osnovna komponenta univerzalne usluge je pristup javnoj komunikacionoj mrezi i javno dostupnim telefonskim telefonskim uslugama na fiksnoj lokaciji, ukljucujuci uslugu prenosa podataka kojom se obezbedjuje funkcionalni pristup Internetu. Pod tim pristupom podrazumeva se, medjutim, protok podataka ekvivalentan onom koji se moze ostvariti putem “dial-up” pristupa (videti cl. 2. i 3. RATEL-ovog predloga Pravilnika o univerzalnom servisu od 18.04.2011. – http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/Pravilnici_koje_donosi_MTID/RATEL-ov%20predlog%20pravilnika%20o%20univerzalnom%20servisu.pdf).

  Zato mi se cini cini da je u gornjem tekstu trebaolo da pise: “Uskopojasni (“dial-up”) pristup treba da bude obuhvacen univerzalnom uslugom …”.

 2. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

  Ispravka i izvinjenje – U gornjem komentaru pise: “Pod tim funkcionalnim pristupom podrazumeva se protok podataka ekvivalentan onom koji se moze ostvariti putem “dial-up” pristupa, u smislu RATEL-ovog predloga Pravilnika o univerzalnom servisu, od 18.04.2011. godine (http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/Pravilnici_koje_donosi_MTID/RATEL-ov%20predlog%20pravilnika%20o%20univerzalnom%20servisu.pdf).”, a treba da pise:”Funkcionalni pristup internetu podrazumeva protok podataka koji nije manji od onog koji se moze ostvariti putem dial-up pristupa, u smislu clana 3. stav 5. Pravilnika o univerzalnom servisu” (http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/Pravilnici_koje_donosi_MTID/Pravilnik%20o%20univerzalnom%20servisu,%20SGRS%2024-12.pdf). Izvinjavam se zbog greske.

  Napomena – U Zakonu o elektronskim komunikacijama Internet se pise sa velikim pocetnim slovom “I”, dok se u Pravilniku o univerzalnom servisu, kao i u ovom tekstu, internet pise sa malim pocetnim slovom “i”. Da li se u ovom slucaju radi o dve vrste interneta? I, kada se naziv ove globalne informaciono-(tele)komunikacione mreze pise sa velikim pocetnim slovom, a kada sa malim pocetnim slovom? Zasto se i u sluzbenoj upotrebi ovog izraza pravi zbrka, ako je to vec uobicajena pojava i praksa u javnoj upotrebi? Sta je ispravno, a sta pogresno? Sta je standard i da li ga uopste ima?

Leave a Reply